Kako pripraviti “najboljši zrezek na svetu”

Navdih 10. Jan 202414:34 0 komentarjev
Picanha steak
Foto: Profimedia

Picanha, kraljica brazilskih steakov, je občudovanja vreden kos mesa, ki je osvojila srca ljubiteljev žara po vsem svetu. Njena sočnost, okus in preprostost pri pripravi so razlogi, zakaj je postala tako priljubljena. Poskusite jo pripraviti doma in se prepustite razkošnemu okusu te brazilske kulinarične mojstrovine.

Brazilija, dežela, bogata z živahnostjo, kulturo in okusno kulinariko, je domovina ene najbolj cenjenih jedi – picanhe. Ta izjemni kos mesa je postal sinonim za brazilske žare in gurmansko uživanje v okusnih zrezkih.

Punkufer.hr. piše, da je picanha po mnenju mnogih najboljša jed na svetu.

To je poseben kos govedine z vrha stegna, ki se v Južni Ameriki pogosto znajde na krožniku, v Evropi pa precej redko, čeprav ga je tudi pri nas mogoče dobiti ali naročiti v nekaterih mesnicah. Picanha je trikotne oblike, meso pa je prekrito z debelo plastjo maščobe.

Dobro pripravljena picanha se topi v ustih. Da ostane sočna, nikoli ne sme biti prepečena. Surovo picanho narežemo na debelino zrezka, posolimo in popopramo, nato meso nabodemo na nabodalo, spečemo na žaru in ga pred serviranjem narežemo na tanjše kose, piše Punkufer.hr. ki je objavil tudi recept za to cenjeno jed.

Potrebujemo:

  • 1,5–2 kg govedine, kos picanhe z vrha stegna
  • 1,5 žličke soli
  • svež mlet črni poper
  • olje za žar
Picanha steak
Foto: Profimedia

Priprava:

Če je bilo meso v hladilniku, ga eno uro pred peko vzamemo ven, da se ogreje na sobno temperaturo.

Picanha ima tanko plast maščobe na vrhu, ki jo pustimo nedotaknjeno, saj bo prispevala k okusu in sočnosti. Nato meso narežemo na debele rezine, približno 2–3 centimetre debeline.

Rezine mesa rahlo posolimo s soljo in poprom. Pomembno je, da sočnost in okus mesa prideta do izraza, zato ne pretiravamo z začimbami.

Vsak zrezek upognemo v polkrog in ga prebodemo s kovinskim nabodalom, da ohrani to obliko.

Segrejemo žar. Rešetko dobro očistimo in jo s čopičem ali papirnato brisačo premažemo s tanko plastjo olja. Če uporabljamo plinski žar, pustimo prižgan le gorilnik, ki je najbolj oddaljen od mesa. Če uporabljamo žar na oglje, premaknemo oglje le na en del žara. Nato položimo nabodalo s picanho na del rešetke, kjer ni neposredne vročine, torej tam, kjer ni več oglja pod rešetko.

Žar pokrijemo in zrezke pečemo 20 do 25 minut ter jih obrnemo vsakih 5 do 7 minut, da bodo enakomerno pečeni.

Da bi dosegli vrhunske rezultate, uporabite termometer. Ko notranja temperatura mesa doseže 53,5 do 54,5 stopinje Celzija, bo meso ravno prav pečeno.

Ko je meso pečeno, ga vzamemo z žara in pustimo počivati nekaj minut. Meso odstranimo z nabodal, ga narežemo na tanke rezine in postrežemo.

Picanha je najboljša, ko jo postrežemo s tradicionalnimi brazilskimi prilogami, kot so črni fižol, riž, sveže rezine sadja in farofa.

Farofa je priljubljena brazilska priloga, narejena iz maniokine moke, ki se pogosto uporablja v brazilski kuhinji. Pripravljajo jo na različne načine z dodajanjem različnih sestavin, kot so čebula, česen, slanina, jajca, olje, zelišča ali druga zelenjava. Odlično poudari predvsem okus mesa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!