Kmalu nas čaka spektakel na nebu, ki ga nato ne bo kar 14 let

Navdih 31. Jul 202305:52 1 komentar
Julijska superluna
Julijska superluna nad Veliko Britanijo (PROFIMEDIA)

Dve super luni v enem mesecu se na nočnem nebu ne pojavita ravno pogosto, vendar bomo prav to srečo imeli v prihajajočem mesecu. Prvo super luno bomo lahko opazovali že v torek.

Zvezdoglede v prihodnjem mesecu čakata kar dve super luni. Gre za nebesni pojav, ko se luna močno približa Zemlji. Posledično je v tem času na pogled za do 14 odstotkov večja in do 30 odstotkov bolj svetla kot po navadi, poroča Sky News.

Prva super luna bo na nebu zakraljevala v torek, ko bo od našega planeta oddaljena le 357.530 kilometrov. Še bližje se bo pomaknila 30. avgusta, ko bomo od nje oddaljeni 357.344 kilometrov.

Dve super luni v enem mesecu se na nebu pojavita zelo redko. Takšen fenomen smo na nebesnem svodu zadnjič videli leta 2018, v prihodnje pa se bo pojavil šele čez 14 let, je za Sky News pojasnil astronom Gianluca Masi. Pogosteje na nebu zakraljuje ena super luna, kar bomo lahko znova videli septembra.

Bližina našega edinega naravnega satelita ponuja izjemno priložnost za raziskovanje luninega površja, za kar bo zadostoval že daljnogled ali pa manjši teleskop. Vendar bo vse odvisno od jasnine nočnega neba. Napoved Agencije RS za okolje za zdaj kaže, da bodo prav v torek popoldne in zvečer na severu države nastale plohe in nevihte, ki se bodo nato zvečer razširile nad večji del Slovenije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje