Triki pri nakupu rabljenega avta: privarčujete lahko nekaj tisoč evrov

Navdih 21. Maj 202412:18 5 komentarjev
avtomehanik
Foto: PROFIMEDIA

Nakup rabljenega avtomobila je kot raziskovanje labirinta – napake so kot skrite pasti, ki vas lahko drago stanejo.

Vsak rabljen avto nosi svojo zgodbo, včasih polno skritih presenečenj, brez strokovnega znanja pa je težko prepoznati morebitne težave, ki se skrivajo pod površjem.

Mehanik, ki na TikToku objavlja pod imenom Jackson the Mechanic, s sledilci redno deli nasvete o nakupu in vzdrževanju avtomobilov. Z njegovimi nasveti je nakup rabljenega avtomobila lahko manj zapleten.

V videu, ki si ga je ogledalo že več kot 83 tisoč ljudi, razkriva, na kaj je treba biti pozoren pri nakupu rabljenega avtomobila.

Raven zavorne tekočine

Zavorna tekočina je ključni sestavni del vašega vozila, saj zagotavlja učinkovito zaviranje avtomobila. Zato je pomembno, da jo redno preverjamo. Čeprav bo marsikdo zmeden, ko bo pogledal pod pokrov avtomobila, je ta mojster razkril, kako to lahko sami preverimo. “Tukaj bomo iskali barvo in nivo – želimo, da je barva sveža in napolnjena do maksimuma,” je delil v videu.

Preverjanje olja

Medtem ko je Jackson prikazal, kje na vozilu lahko pregledate olje, je jasno razložil še postopek in pomembne vidike. “Najprej odstranite merilno palico,” je povedal, nato pa dodal: “Pomembno je, da jo najprej obrišete s krpo, nato pa jo spet vstavite, izvlecite in postavite vodoravno.” Oznaka olja bo vidna na določeni točki, kar kaže na raven olja v koritu. To mora biti med oznakama maksimalno in minimalno.

Mehanik opozarja, da moramo to preveriti, ko je avto ugasnjen. Če opazimo, da je olje črno, je to znak, da je čas za svežo zalogo olja in tudi za zamenjavo oljnega filtra.

Raven hladilne tekočine

Hladilna tekočina zagotavlja hlajenje motorja in s tem njegovo učinkovitost, zato je zelo pomembno, da ima hladilna tekočina ustrezne lastnosti.

Njen nivo lahko preverite v ekspanzijski posodi in neposredno na hladilniku. Na srečo je Jackson razložil, kako to storiti in kje lahko preverimo raven hladilne tekočine, ter poudaril, da je treba motor ohladiti, preden začnemo delati.

Če je raven prenizka, je treba hladilno tekočino dotočiti, ob rednem zniževanju ravni pa je treba preveriti celoten hladilni sistem, saj je vzrok za to lahko tudi slaba tesnost.

Te tri stvari so ključne za delovanje motorja in avtomobila. Če se eden od teh delov znajde v težavah, lahko to privede do resnih težav z avtomobilom, ki pogosto zahtevajo visoke stroške popravil. Pri nakupu vozila se lahko znajdete v morju informacij in možnosti, vendar je najpametnejše upoštevati mnenje strokovnjaka, ki bo ocenil, ali je avtomobil vreden vašega vložka ali bi bilo bolje počakati na drugo priložnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje