Najslabše mesto za sobne rastline: tam se nobena ne bo počutila dobro

Navdih 18. Maj 202416:56 0 komentarjev
Rastline
Foto: PROFIMEDIA

Če listi vaših sobnih rastlin ob robovih temnijo ali postajajo uveli, je to lahko znak, da jim njihovo mesto v hiši ne ustreza in da tam ne bodo dolgo zdržale. Da bi ohranile svojo vitalnost, jim je pomembno zagotoviti ustrezne pogoje.

Če imate doma rastline, zagotovo veste, da občutljivo, včasih pa celo muhasto reagirajo na spremembe v okolju: njihovi list postanejo uveli, porumenijo ali potemnijo. Da se temu izognete, je pomembno zagotoviti stabilne okoljske razmere, saj bodo le tako rastline ostale zdrave in lepe.

Najbolj pomembno je, da se izognite postavitvi rastlin na mesta, ki so izpostavljena prepihu, ali na območja, kjer bodo izpostavljene nenadnim spremembam temperature, svetuje 24sata.

Sobne rastline imajo rade temperaturo zraka med 18 in 23 stopinjami Celzija, vendar jim vsaka nenadna temperaturna sprememba lahko škodi. Odmaknite jih torej od vrat in oken, ki jih v hladnejših obdobjih pogosto odpirate. Prav tako jih v hladnejših mesecih leta odstranite z okenskih polic, če vaša okna niso dobro izolirana.

Poleti se izogibajte izpostavljanju rastlin neposrednim sunkom zraka iz klimatskih naprav in zračnikov, ki so lahko podobni negativnemu učinku prepiha pozimi.

Poleg nizkih temperatur rastlinam lahko škodijo tudi visoke temperature, zaradi katerih listi porjavijo. Bolje je, da rastline hranite stran od virov toplote, kot so kuhinjski štedilniki in kamini, ter električnih naprav, kot so sušilniki, pečice in hladilniki.

Prav tako se izogibajte postavljanju rastlin v bližino grelnikov in zračnikov, ki pihajo suh zrak, in jih postavite stran od radiatorjev, da jih zaščitite pred škodljivimi učinki suhega zraka.

Če so ves dan na neposredni sončni svetlobi na okenski polici, je možno, da jih bo to motilo, zato po nekaj dneh preverite, kako jim gre in jih po potrebi prestavite.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!