Najstarejša gorila na svetu praznuje, presenetili so jo s košaro priboljškov

Navdih 13. Apr 202416:07 1 komentar
Najstarejša gorila na svetu Fatou
Foto: PROFIMEDIA

Fatou, ki velja za najstarejšo gorilo na svetu, v berlinskem živalskem vrtu danes praznuje svoj 67. rojstni dan. Ob tej priložnosti je že v petek prejela košaro priboljškov. Medtem pa v praškem živalskem vrtu prav tako vlada veselje, saj sta v zadnjih mesecih dve njihovi gorili postali mamici.

Fatou se je rodila v divjini v Zahodni Afriki, od leta 1959 pa živi v živalskem vrtu v Berlinu.

Za rojstni dan je prejela košaro z vejicami, solato, grozdjem, bananami in melono. Oskrbniki niso pretiravali, saj, morajo paziti na njeno prehrano. Zaradi starosti lahko uživa le zelo mehko hrano.

Gorile ponavadi živijo do 35 let v divjini in do 50 let v človeški oskrbi. Točen dan rojstva Fatou ni znan, ob njenem prihodu v Berlin pa so njeno starost ocenili na dve leti. Iz Afrike jo je prinesel mornar in po navedbah živalskega vrta poskušal z njo plačati zapitek v gostilni v Marseillu v Franciji. Nato je prispela v berlinski živalski vrt, kjer praznujejo njen rojstni dan vsako leto 13. aprila.

Fatou živi sama v ogradi. V živalskem vrtu pojasnjujejo, da jo želijo tako zavarovati pred pretiranim vznemirjenjem. Ima sicer možnost, da pride v stik s petimi drugimi živalmi, a se ponavadi umakne in ohranja razdaljo, je pojasnila tiskovna predstavnica živalskega vrta.

V praškem živalskem vrtu pa živi 30-letna gorila Kijivu, ki je v petek dobila potomca. Gre za že drugega letošnjega mladička, ki ga je spočel samec Kisumu. Ta je januarja dobil hčerko Mobi z desetletno gorilo Duni. Spol in ime novega mladiča še nista znana.

Gorile so največji primati. V divjini veljajo za ogroženo vrsto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje