Največja napaka pozimi, ki povzroča vlago in plesen

Navdih 24. Jan 202405:04 0 komentarjev
Vlaga in plesen v stanovanju
Foto: PROFIMEDIA

V hladnem vremenu je pomembno, da smo pozorni na pogosto napako pri ogrevanju, ki lahko privede do težav s plesnijo, piše britanski Mirror.

Veliko ljudi se v zimskih mesecih odloči, da bodo prostore manj zračili, saj želijo prihraniti pri ogrevanju. A to je napaka, z zmanjševanjem prezračevanja v domovih se namreč ustvarjajo idealni pogoji za rast plesni, piše britanski časnik Mirror.

Podatki kažejo, da obstaja močna povezava med zmanjševanjem prezračevanja in povečanjem težav s plesnijo v zimskih mesecih. Kljub želji po varčevanju z energijo in ohranjanjem toplote v domovih bi morali ljudje redno prezračevati prostore, še posebej v kopalnicah, kuhinjah in spalnicah, kjer se pogosto pojavi kondenzacija, dodaja časnik.

Nicholas Donnithorne iz podjetja Peter Cox, ki se ukvarja s preprečevanjem vlage v objektih, je za Mirror dejal, da lahko ohranjanje toplega in vlažnega zraka v prostoru povzroči resne težave s plesnijo, ki ne vpliva le na estetiko prostora, temveč predvsem na naše zdravje.

Poleg zračenja so za zmanjšanje vlažnosti v prostoru učinkoviti tudi razvlaževalniki zraka. “Te naprave odvzamejo odvečno vlago iz zraka, kar preprečuje nastanek plesni in neprijetnega vonja,” je za Mirror še povedal Donnithorne.

Strokovnjaki poudarjajo, da je prezračevanje ključnega pomena in da brez ustreznega zračenja topel in vlažen zrak nima možnosti uhajanja. Svetujejo, da se izogibamo sušenju oblačil v zaprtih prostorih, saj sproščajo veliko vodne pare, kar povečuje vlažnost zraka. Če je sušenje v zaprtem prostoru neizogibno, pa je nujno poskrbeti za dobro prezračevanje in razvlaževanje prostora, da se prepreči nastanek plesni in ohrani zdrav in svež zrak v domu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!