Nekaj namigov za uspešno blaženje občutkov zimske otožnosti

Navdih 11. Feb 202312:45
nasveti prosti depresiji
Profimedia

Občutki otožnosti so v zimskih mesecih zaradi krajših dni in pomanjkanja naravne svetlobe še pogostejši kot sicer. Dobro je poznati nekaj orodij in aktivnosti, ki poskrbijo, da smo tako fizično kot psihično aktivni tudi v mesecih, ko bi najraje hibernirali.

Pogosto je namreč prav ta stagnacija tista, ki poskrbi, da se naše počutje še poslabša, s tem pa se lahko hitro znajdemo v spirali, ki vodi navzdol. Da bi prepoznali znake in pravočasno ublažili negativne učinke ali jih celo povsem preprečili, se v teh tednih še bolj posvetite sebi, negujte svoje fizično in psihično zdravje, privoščite si dovolj oddiha pa tudi stimulacije za telo in možgane. Na prvem mestu sta vsekakor spanec in prehrana, ki naj bo uravnotežena, poleg tega pa ne glede na mentalno stanje potrebujemo tudi dovolj gibanja. Tej osnovi dodajte še naslednja orodja in aktivnosti, da boste poskrbeli za pozitivno spodbudo.

Naužijte se naravne svetlobe in svežega zraka

Ne glede na temperature se v zimskih mesecih čim večkrat odpravite ven, če imate možnost sprehoda v naravi, še toliko bolje. Še zlasti blagodejno bo na počutje vplival sprehod v jutranjih ali dopoldanskih urah, čim prej po tem, ko se zbudite, saj je za naše telo pomembno, da že zjutraj prejme naravno svetlobo.

nasveti prosti depresiji
Profimedia

Meditirajte
Meditacija že dolgo ni več novodobni tabu, temveč gre za preverjeno prakso umirjanja duha in misli. Meditiramo lahko bodisi zjutraj ali zvečer, z redno prakso pa je dovolj že 5 minut, da se počutimo bolje.

nasveti prosti depresiji
Profimedia

Poslušanje glasbe
Glasba lahko zelo hitro poskrbi za bolj vedro razpoloženje, zato si pripravite plejlisto, ob kateri si ne morete pomagati, da ne bi zapeli in zaplesali.

nasveti prosti depresiji
Profimedia

Čas s hišnimi ljubljenčki
Raziskave kažejo, da hišni ljubljenčki izboljšujejo naše razpoloženje, zato v času slabega razpoloženja poskrbite, da ste v njihovi bližini. Če nimate psa ali mačke, priporočamo obisk sorodnikov in prijateljev, ki jih imajo, ali pa se lahko odpravite v živalski vrt, kjer vas bodo norčije tamkajšnjih živalih spravile v dobro voljo.

nasveti prosti depresiji
Profimedia

Pisanje dnevnika

Če ste med tistimi, ki se hitro zapletete v misli ali imate težave s spanjem, ker preveč razmišljate, lahko to vodi v otožnost. Da se razbremenite, začnite pisati dnevnik. To je še zlasti učinkovito zvečer in pred spanjem. Na trgu obstajajo tudi številni posebej za to namenjeni dnevniki, ki vas bodo skozi različne vaje vodili do bolj pozitivnih misli.

nasveti prosti depresiji
Profimedia

Pogovor s terapevtom
Če pa otožnost traja dlje časa ali če se počutite, da ste v stiski, pojdite po pomoč k svojemu zdravniku oziroma poiščite pomoč ustrezno usposobljenega strokovnjaka za duševno zdravje. Ena najbolj učinkovitih orodij za boj prosti depresiji je gotovo psihoterapija, kjer vam strokovno usposobljen terapevt svetuje in vas vodi do boljšega počutja in razpoloženja.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.