Nenavaden sendvič, ki ga obožujejo Britanci

Navdih 29. Mar 202318:18 komentar
Chip Butty sendvič
PROFIMEDIA

Chip Butty ima samo nekaj sestavin, a vsaka od njih je res velikodušno zastopana.

Chip butty je priljubljena jed, ki jo v Veliki Britaniji pripravljajo že več kot stoletje. Gre za sendvič iz dveh rezin belega kruha, premazanega z maslom (ang. butter ali butty), in ocvrtega krompirčka (ang. chips).

Chip butty je ekscentrični sorodnik zelo iskanega britanskega sendviča bacon buttyja, pripravljenega iz belega kruha, masla in popečene slanine.

Čeprav se vam morda kombinacija sestavin v chip buttyju zdi nenavadna, lahko sendvič kupite v restavracijah s hitro prehrano ali tovornjakih za ulično hrano, v katerih prav tako prodajajo znano angleško specialiteto – ocvrto ribo s krompirčkom.

Za primerjavo, chip butty v britanskih restavracijah s hitro prehrano stane od 2 do 3 funte (dobra dva evra oziroma 3,5 evra), fish & chips pa 11 funtov (dobrih 12 evrov).

Prvi chip butty so pripravili v restavraciji Fish & Chips v Lancashiru na severozahodu Anglije leta 1863. Ker je nasiten, ni drag in zaradi bližine Irske, v kateri pridelujejo veliko krompirja, je ta sendvič postal zelo priljubljen po vsej državi.

Sendvič se je “obdržal” vse do današnjih dni. Najpomembnejša sestavina sendviča je krompir, ki mora hrustati, znotraj pa biti mehek oziroma puhast. Kruh mora biti obvezno bel in obilno namazan z dobro osoljenim maslom.

Chip butty ima le nekaj sestavin, a vse so dobro zastopane v tej kombinaciji. Sendvič mora biti velik, da vanj komaj ugriznete, piše hrvaški portal.

Sendviču lahko dodate tudi ščepec soli, vinski kis ali kečap, ki ga prelijete prek ocvrtega krompirčka. Čez pa lahko naribate tudi sir, še piše punkufer.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.