Novice iz Volkswagna: Kateri ID bo postal tudi Golf?

Navdih 23. Mar 202310:15
VW Golf 8
Volkswagen

Legendarno Volkswagnovo ime tudi pri elektrifikaciji očitno ne bo utonilo v pozabo. Eden od novih kompaktnih modelov bo očitno nosil ime ID. Golf.

Medtem ko se pri Volkswagnu pospešeno pripravljajo na prenovo  kar nekaj modelov, med drugim tudi za električno gnanega ID.3, ki ga bodo predstavili v kratkem, strategi v ozadju snujejo novo postavitev in poimenovanje modelske palete. V njej bo očitno prostor tudi za tako legendarno ime, kot je Golf. Seveda na malce drugačen način.

Najprej prenova, potem pa …

Kultno ime znamke, ki je trenutno naprodaj v svoji 8. generaciji in bo obenem še letos doživel svojo prvo resno prenovo, kjer se inženirji lotevajo predvsem nezanesljivega informacijsko-zabavnega sistema, hibridizacije pogonskih sklopov, prenove varnostnih asistenčnih sistemov … bo tako živelo naprej.

To je večkrat potrdil tudi novi šef znamke Thomas Schaeffer, ki ima sicer velike načrte tudi za oznako GTI. Ta pri Volkswagnu že od Golfa I označuje dosegljivo športnost. Po trditvah novega šefa pa trdno v portfelju ostaja tudi oznaka R (stopnička več in višje od GTI). To sicer ne pomeni, da bo oznake GTX ne bo več (doslej oznaka za električno športnost), bo pa dobila nov pomen.

VW ID.3
Volkswagen

8. generacija bi lahko živela vsaj še tri do štiri leta, 9. generacija pa naj tako prišla na trg šele proti koncu desetletja. Po pisanju dobro obveščenih spletnih medijev in glede na izjave Volkswagna, naj bi bil prvi nov model cenovno ugodnejši ID.2 leta 2025 ali 2026, in sicer kot električno gnani križanec, nekakšna alternativa torej T-Crossu. ID.2 (ime seveda še ni potrjeno) pa kljub prvotnim napovedim ne bo blizu študiji ID. Life, ki so jo že pokazali, saj jo je Schaeffer zavrnil kot preveč konservativno. ID Golf bo verjetno nekaj večji od ID.2, verjetno pa manjši od ID.3, ki nikoli ni bil mišljen kot nekakšna Golfova BEV zamenjava. Schaeffer je o tem dejal, da bi lahko bil ID.3 kvečjemu nekakšen Golf Plus.

VW ID. Life
Volkswagen

Logika torej govori, da bi lahko (skoraj) vsak bolj prepoznaven model dobil neko svojo novo poslanstvo v električni Volkswagnovi ID-galaksiji. Tako bi lahko celo manjši Polo zaživel kot ID. Polo (sorodnik ID. 1), podobno pa velja tudi za Passata (sorodnik prihajajočega ID. 7), morda v prihodnje še za kak bolj prepoznaven model, kot so na primer Touareg, športni Scirocco, prestižni Phaeton …

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.