Okus po kronanju: kako pripraviti kraljevi kiš, objavljamo recept

Navdih 18. Apr 202316:12 0 komentarjev
Kraljevi kiš
PROFIMEDIA

Britanska monarha sta delila recept za kiš, s katerim bi lahko podaniki na velikem kosilu proslavili njuno kronanje. Poskusili so ga že na uradnem kosilu pri canterburyjskem nadškofu.

Kronanje kralja Karla III. in kraljice Camille bodo Britanci množično proslavili tudi s t. i. “velikim kosilom ob kronanju” (Coronation Big Lunch). Gre za slavnostno kosilo na prostem, katerega namen je druženje prijateljev, znancev, sosedov, sorodnikov ali naključno zbranih v času kronanja. Veliko kosilo bodo 6. in  7. maja priredili v različnih krajih v Veliki Britaniji, pokroviteljica kosila pa je kraljica Camilla.

Britanska monarha sta za to priložnost delila recept za kiš (quiche/slano pito), imenovan Coronation Quiche. Postregli so ga na slavnostnem kosilu, ki ga je v čast kronanja za kraljevi par priredil canterburyjski nadškof. Sestavine morda res niso preveč kraljevske, je pa kraljevi kiš zagotovo lahek in zdrav ter povsem v stilu kralja, ki navija za “okoljsko vzdržno” prehrano – takšno s čim manj mesa.

Kraljevi kiš lahko jeste topel ali hladen, samega ali pa s prilogo – na primer z zeleno solato in kuhanim krompirjem.

Za 6 oseb potrebujete:

Testo:

  • 125 g bele pšenične moke
  • ščepec soli
  • 25 g hladnega masla v kockah
  • 25 g svinjske masti
  • 2 jedilni žlici mleka
  • ali 250 g vnaprej pripravljenega krhkega testa

Nadev:

  • 125 ml mleka
  • 175 ml sladke smetane za kuhanje
  • 2 srednje veliki jajci
  • 1 jedilna žlica sesekljanega svežega pehtrana 
  • sol in poper
  • 100 g naribanega sira cheddar
  • 180 g kuhane in rahlo sesekljane špinače
  • 60 g kuhanega boba ali sojinih zrn

Priprava:

Za pripravo testa moko presejte v primerno posodo, dodajte sol in svinjsko mast ter s konicami prstov gnetite tako, da dobite zrnato, drobtinam podobno strukturo.

  1. Počasi dodajajte mleko in gnetite tako, da dobite testo.
  2. Testo pokrijte in ga v hladilnik postavite za 30 do 45 minut.
  3. Nato ga vzemite iz hladilnika in ga na pomokani površini razvaljajte v krog, debel približno 5 cm in s premerom, malce večjim od modela za pito.
  4. Model obložite s testom in pazite, da v njem ne bo lukenj. Pokrijte ga in postavite v hladilnik še za pol ure.
  5. Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija.
  6. Testo v modelu prekrijte s peki papirjem, dodajte bob oz. sojina zrna in pecite okoli 15 minut, potem pa papir z zrni odstranite in postavite na stran.
  7. Temperaturo pečice znižajte na 160 stopinj Celzija.
  8. V posebni posodi naredite preliv iz mleka, smetane, jajc, pehtrana, špinače, soli in popra.
  9. Polovico naribanega sira razporedite po napol pečenem testu, čez to pa še pečena zrna ter površino prelijte s prelivom. Zmes na površini testa narahlo premešajte, da se sestavine enakomerno razporedijo. Pazite, da ne preluknjate testa.
  10. Čez vse posujte preostanek sira, postavite v pečico in pecite 20 do 25 minut oziroma dokler testo ne postane zlatorumeno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!