V nekaterih državah raje ne puščajte napitnine

Navdih 03. Feb 202413:25 3 komentarji
natakarica
Foto: PROFIMEDIA

V svetu obstajajo različne prakse pri puščanju napitnin, kar odraža raznolikost kultur in običajev. Medtem ko je v nekaterih državah napitnina praktično obvezna, jo v drugih lahko štejejo za žalitev.

Čeprav napitnina v slovenskih restavracijah in kavarnah ni obvezna, pa je pogosta navada, da znesek zaokrožimo navzgor in natakarju pustimo nekaj več, kot od nas zahteva račun.

Višina napitnine je odvisna od posameznika in njegovega zadovoljstva s storitvijo.

V Združenih državah Amerike pa je puščanje napitnin običajno sestavni del kulture strežbe. Natakarji, dostavljavci hrane in drugi delavci v gostinstvu pogosto prejemajo zakonsko določeno minimalno plačo in brez napitnin ne bi mogli preživeti, piše Punkufer.hr. Običajno se pričakuje, da se pusti napitnina v višini 15 do 20 odstotkov celotnega računa.

Pravila, kdaj dati napitnino in kakšno, so po svetu zelo različna. Da bi pustili primerno napitnino, je pomembno tudi, da poznate kulturo države, v kateri ste. Nekatere države namreč napitnine štejejo za žalitev.

Ponekod zaradi napitnine natakar teče za gostom

Če boste na ulicah Tokia videli natakarja teči za gostom, boste mislili, da to počne zato, ker je gost pozabil plačati račun. A veliko bolj verjetno je, da natakar teče, da bi gostu vrnil denar, ki mu ga je ta namenil kot napitnino.

Tudi v japonski kulturi je napitnina pogosto razumljena kot neprimerna. Tam se šteje, da je visoka kakovost storitve samoumevna in da bi bilo dodatno plačilo lahko razumljeno kot pomanjkanje zaupanja v uslugo ali celo kot žalitev.

Na Kitajskem so desetletja veljala pravila, ki so prepovedovala dajanje napitnin, saj se je to štelo za obliko podkupovanja. Čeprav ta pravila zdaj niso več v veljavi, velika večina prebivalcev še vedno dojema puščanje napitnin kot osebno žalitev, zlasti v restavracijah in hotelih. Za večino ljudi to pomeni dvom v kakovost storitve, zato je vedno priporočljivo preveriti lokalne običaje. Izjema so turistični vodniki in vozniki turističnih avtobusov, ki se ne bodo pritoževali, če jih želite za dobro opravljeno delo nagraditi z dodatnim denarjem.

Punkufer.hr piše, da boste užalili tudi natakarje v Južni Koreji, če jim boste poskušali pustiti napitnino. Korejci so namreč izjemno ponosni ljudje, ki verjamejo, da so za svoje delo primerno plačani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje