Ste zares pripravljeni na posvojitev psa? Preverite seznam!

Navdih 15. Mar 202309:30
pes
Profimedia

Posvojitev psa ali katerekoli živali ni majhen korak. Če na kosmatinca niste pripravljeni, bosta nesrečna oba. Preverite, ali lahko odkljukate celoten seznam.

Samo želja po domači živali še ni dovolj, da bi si jo tudi zares omislili. Prepričati se morate, ali ji lahko nudite skrb in vse, kar bo potrebovala za srečno življenje. Poglejmo, ali ste pripravljeni posvojiti psička, ki zahteva kar nekaj vašega časa, truda in potrpljenja:

Vzeli ste si čas za raziskavo

Ne, ne ciljamo na gledanje videov s kužki, kar počnete vsak dan. Ali ste si vzeli čas za raziskavo ustreznih pasem psov, njihovega vedenja in potreb? Nekateri psi potrebujejo več gibanja kot drugi, eni imajo radi otroke, drugi so raje v samoti. Ko raziščete, katera pasma bi vam najbolj ustrezala, morate raziskovati naprej.

Ali je v vaši bližini kakšna veterinarska ambulanta? Kdo bo pazil na vašega psa, ko boste morali kam za več ur in vas ne bo mogel spremljati? Več boste načrtovali, manj neprijetnih presenečenj boste doživeli.

Imate določen čas v dnevu za ukvarjanje s psom

Veliko ljudi si želi psa, a v resnici nimajo časa, da bi se mu zares posvetili. Določiti morate čas v dnevu, ki ga boste namenili psu in njegovim potrebam. Tako ga ne boste zanemarjali in psa ne boste le imeli, temveč mu tudi omogočili lepo življenje. Če imate službo, ki vam dopušča, da z njim preživite še več časa, toliko bolje!

Vstajanje ob zgodnjih urah ni težava

Ali sredi noči in pozno zvečer … Tako kot otrok je pes nepredvidljiv in lahko se zgodi, da boste morali zanj poskrbeti tudi ponoči ali zgodaj zjutraj. Če se dobro odzivate na nepredvidljive situacije, ki se zgodijo ob nenavadnem času, potem vam bo šlo odlično od rok. Poleg tega kuža ne bo trpel polnega mehurja, ker se vam zjutraj ne bo ljubilo vstati.

Ne bo vam težko pobirati iztrebkov

Ali pobrisati tal, če pes bruha, ima drisko, se polula notri … Skupaj s psičkom bo prišlo tudi nekaj neprijetnih opravil, med drugim pobiranje kakcev po parku. Če nimate težav s čiščenjem za živaljo, potem ste pripravljeni nanjo. Če o tem do zdaj niste razmišljali, potem raje še malce počakajte.

Privarčevali ste denar

Ko boste morali obiskati veterinarja, bo kuža bolan ali bo z njim kaj narobe, se stroški hitro lahko nakopičijo. Imate privarčevanega kaj denarja za takšne izredne primere? Potem je tu še pasja šola, razna cepljenja in obvezni stroški, ki jih boste imeli na začetku.

Vam ni težko denarja porabiti za vse to in ste finančno sposobni plačevati za našteto?

Imate potrpljenje za učenje

Kužka boste morali naučiti vsaj osnovnih ukazov, če želite, da se vede primerno, ne uničuje stvari in boste z njim lahko uživali na sprehodih. To pomeni, da boste morali hoditi v pasjo šolo in doma veliko časa posvetiti vaji. Imate živce za to? Pes vas vedno ne bo poslušal, ne bo zbran in ne bo upošteval vašega ukaza že ob prvem poskusu. Vaši živci bodo na veliki preizkušnji.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.