Strokovnjaki svetujejo, da lončnicam dodate kocko ledu. Zakaj?

Navdih 30. Sep 202312:54 1 komentar
Lončnica
Foto: PROFIMEDIA

Če ste med tistimi, ki svoje lončnice včasih preveč zalijete, je ta trik kot nalašč za vas – obenem pa boste prihranili čas in se izognili neredu, ki ga lahko za seboj pusti zalivanje z zalivalko.

Ko rastline potrebujejo vodo, se je tega mogoče lotiti tudi drugače kot s klasičnim zalivanjem. Eden od nasvetov, ki ga priporočajo strokovnjaki, je dodajanje nekaj kosov ledu v prst okoli rastline, piše 24sata.

Še posebej je taktika z ledom priročna za tiste, ki še niso povsem ugotovili, koliko vode potrebujejo njihove lončnice in jih zato prekomerno zalivajo. Na ta način ima prst dovolj časa, da absorbira dovolj vode.

Prav tako ta trik preprečuje gnitje korenin in vam prihrani čas, hkrati pa se boste tako curljanju vode in neredu.

Po besedah strokovnjakov temperaturna sprememba pri taljenju ledu aktivno spodbuja cvetenje – zlasti pri rastlinah, kot so orhideje. Orhideje namreč potrebujejo spremembo temperature med nočjo in dnevom, da pravilno cvetijo, zato je v tem primeru uporaba ledu še posebej učinkovita.

Led pa ni edina gospodinjska sestavina, ki lahko koristi rastlinam in vrtu. Za uničevanje plevela je po pisanju 24sata mešanica soli, mila in kisa enako učinkovita, a veliko varnejša kot uporaba kemijskih herbicidov.