Trik pri pripravi turške kave, ki bi ga moral poznati vsak

Navdih 18. Jun 202404:54 4 komentarji
priprava turške kave
Foto: PROFIMEDIA

Priprava okusne turške kave je vse prej kot enostavna, čeprav se morda sliši preprosto. Ena od kulinaričnih navdušenk je na svojem blogu razkrila nekaj skrivnosti, ki bodo vašo kavo naredile bolj dišečo, okusnejšo in aromatično.

Blogerka Aysegul, ki svoje članke objavlja na blogu Foolproofliving, pripoveduje o svoji ljubezni do kave, ki jo je podedovala po mami. Zanjo je turška kava vsakodnevni ritual, ki ga deli s prijatelji in družino, predstavlja pa način izražanja hvaležnosti in prijateljstva.

V Turčiji je ob obisku običajno vprašanje, kakšno kavo želite, ne pa, ali jo pijete. To se nanaša na količino sladkorja: brez, malo (eno do dve žlički) ali sladko (tri do štiri žličke). Najmlajši član gospodinjstva je običajno odgovoren za pripravo kave po željah gostov.

“Pripravila sem nešteto kav, zato menim, da lahko svoje znanje delim z vami,” pove Aysegul.

Kaj potrebujete

  • hladna voda
  • turška kava: razlika med turško in katerokoli drugo mleto kavo je v tem, da je turška kava bolj fino mleta. Čeprav lahko mešanico pripravite sami z mlinčkom za kavo, jo danes na večini trgov lahko kupite že pripravljeno
  • bakrena džezva
  • skodelice za kavo
  • sladkor

Kako skuhati kavo

Za pripravo kave ne potrebujete posebnega znanja, če upoštevate nekaj osnovnih napotkov.

Voda: vedno uporabite hladno vodo in natančno izmerite količino glede na število skodelic. Pri razmerju med vodo in turško kavo je priporočljivo uporabiti eno in pol skodelice vode na vsako skodelico kave.

Kava in sladkor: za vsako skodelico kave potrebujete eno žličko mlete kave. Če želite kavo s sladkorjem, ga dodajte takoj na začetku. Če pa kdo od vaših gostov ne pije sladke kave, jo skuhajte brez sladkorja in prelijte v skodelico, nato pa preostali kavi v džezvi dodajte sladkor in premešajte.

Postopek: džezvo s hladno vodo postavite na srednji ogenj. Ko voda zavre, dodajte kavo. Počakajte, da se zmes dvigne. Ko se kava segreje, se na vrhu oblikuje temna pena. Turška kava se običajno postreže s peno na vrhu. Preden tekočina ponovno zavre, z žličko prenesite del pene v vsako skodelico posebej, nato pa džezvo ponovno postavite nazaj na ogenj. Ko kava zavre, tekočino do polovice prelijte po peni v skodelicah. Nato džezvo ponovno pristavite na ogenj in preostanek kave kuhajte še 10 do 15 sekund, nato napolnite skodelice do vrha.

Kako postreči kavo

Kavo vedno postrežemo s hladno vodo. Poleg kave se pogosto postreže tudi majhna sladica. Pri postrežbi je pomembno, da začnemo pri najstarejšem gostu, kar izkazuje spoštovanje do njegove starosti. Če tega ne upoštevamo, to velja za zelo nevljudno. Zaradi gostejše konsistence turške kave je običajno, da se postreže le ena skodelica.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje