Mojster svetuje, kako prihraniti s pravilno uporabo ventila na radiatorju

Navdih 16. Dec 202305:17 5 komentarjev
Radiator
Foto: PROFIMEDIA

Na termostatskem ventilu radiatorja so številke, ki gredo večinoma od 0 do 5. Ali veste, kaj pomenijo in kako lahko vplivajo na ogrevanje prostora?

Glede na vse višje stroške elektrike in ogrevanja je pravilna raba ogrevalnih naprav še posebej pomembna. Malokdo pa ve, kako pravilno nastaviti temperaturo na radiatorjih in kaj pomenijo oznake na termostatu, navaja N1 Zagreb.

Na termostatskem ventilu ob radiatorju so številke, ki večinoma gredo od 0 do 5. Vendar pa, ali veste natančno, kaj pomeni vsaka od teh številk in kako lahko z njihovo pravilno uporabo dodatno prihranite? Tam so z razlogom …

Vsaka številka namreč označuje določeno temperaturo. Vodovodar in mojster Nathan Martin-Nicholls je pojasnil, da te številke dejansko označujejo, kakšna bo temperatura v prostoru, ne pa, kako ‘vroči’ so radiatorji. Torej vsaka številka na termostatskem ventilu ustreza sobni temperaturi, ki jo bo dosegel.

0 = 0 stopinj Celzija (izklopljen)

= 7 stopinj Celzija (bolj znana kot snežinka)

1 = 10 stopinj Celzija

2 = 15 stopinj Celzija

3 = 20 stopinj Celzija

4 = 25 stopinj Celzija

5 = 30 stopinj Celzija

Radiatorskega ventila nikoli ne nastavljajte na petko. “Glavna prednost tega je, da boste s pravilno uporabo privarčevali,” je pojasnil mojster in svetoval, da v zimskih mesecih na etažnih radiatorjih termostatski ventil nastavite na dvojko ali trojko. “Če je ob vstopu v prostor hladno, a radiator dela, ga pustite pri miru in ga ne nastavljajte. Naj opravi svoje delo in prostor ustrezno ogreje,” je pojasnil.

Tistim, ki so zdoma ali se odpravijo na dopust, pa je svetoval, naj radiatorje nastavijo na najnižjo stopnjo, natančneje snežinko. Tako se bodo radiatorji za kratek čas vklopili, če bo temperatura prostora padla pod 7 stopinj Celzija. Nazadnje mojster še svetuje, da ventila nikoli ne nastavljajte na najvišjo stopnjo, saj to pomeni, da radiator ne bo prenehal s spuščanjem tople vode, dokler v prostoru ne bo 30 stopinj Celzija, še piše N1 Zagreb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje