Viralna svetilka iz Ikee: zakaj je svetilka, ki spominja na krof, tako posebna?

Navdih 10. Feb 202311:27 0 komentarjev
luč iz Ikee
posnetek zaslona spletne strani trgovine Ikea

Nova svetilka je v nekaterih poslovalnicah Ikee razgrabljena. Nad retro svetilko oranžne barve, ki po obliki spominja na ameriški krof, in prostor nežno razsvetli, so se navdušili predvsem pripadniki mlajše generacije Z. Zakaj je ta luč tako posebna?

Uporabniki družbenih omrežij so navdušeni nad novimi svetili iz Ikee. Nekateri Tiktokerji poročajo, da so pred Ikeo čakali še preden se je odprla, da bi si zagotovili svetilko, drugi pa objavljajo posnetke izropanih polic.

Viralne svetilke je oblikovala rotterdamska oblikovalka Sabina Marcelis. V omejeno serijo z imenom Varmblixt je vključenih 19 izdelkov: gre za retro svetila in posode, ki v kiparskem slogu raziskujejo svetlobo ter so poklon značilnemu motivu oblikovalke – krofu.

Sabina Marcelis se je prvič z notranjim oblikovanjem poigrala lani, ko je v sodelovanju s švedskim podjetjem Hem ustvarila blazino v obliki ameriškega krofa. Drzna blazina gotovo pritegne pozornost. Vendar se ta kos prodaja za približno 1.800 evrov, Ikea pa navdušencem nad njenim stilom izdelke ponuja le za delček te cene.

@semmzk Varmblixt lamp by Sabine Marcelis x IKEA #ikea #sabinemarcelis #housedecor #fyp ♬ GIVE IT TO ME X PROMISCUOUS - ALTÉGO

Zanimiv del kolekcije pa je tudi ogledalo. S polprozorno stekleno ploščo in svetlobnim trakom bo prevladoval v trendih razsvetljave.

@e.lena_bucur The room is finally completed ✔️🫶🏽 #ikea #varmblixt #sabinemarcelis #iteriordecor ♬ original sound - Mae Stephens ♡︎

“Želela sem uporabiti nepričakovan pristop k raziskovanju ideje o tem, kako razsvetljava deluje v domu, in navdihniti ljudi, da razmislijo o novih oblikah ter elementih, ki se na nov, drzen in umetniški način vklapljajo v različne vrste notranjih prostorov in jih poudarjajo,” je o svetilih povedala oblikovalka Sabina Marcelis. “Ko svetloba prehaja skozi oranžno steklo, mehka oblika, podobna krofu, zasveti s toplim sijajem,” je dodala. “To je čaroben pogled, ki pritegne pozornost – ne glede na to, ali stoji na mizi ali visi na steni.”

V kolekcijo pa je oblikovalka vključila tudi kozarce, karafe in servirne posode, ki popestrijo vsako večerjo ali vsak dan. Zbirko dopolnjujeta dve ročno tkani preprogi, ki ju navdihujejo odtenki toplega sončnega zahoda.

@brad some of the IKEA x Sabine Marcelis VARMBLIXT collection launched early in australia and this is what i got. everything else had either sold out or hadn’t come in yet #ikea #ikeafinds #varmblixt #SabineMarcelis #ikeatok #styling #interiordesign ♬ Let It Happen - Tame Impala

“Očarana in zaljubljena sem v obliko krofa,” je v preteklosti dejala Marcelis. “To je popolno zaključena in končna oblika. Preprosta, a ne dolgočasna. Krivulja in praznina pa ustvarita čudovito globino v skoraj vseh materialih,” je dodala.

Hkrati pa oblika ameriškega krofa med največjimi spletnimi trendi na področju oblikovanja. Odlično odraža estetiko Y2K, ima namreč tekoče, a čvrste oblike, ki opredeljujejo to obdobje. Spominja tudi na viralne trende, kot so krožniki z debelim robom, ki jih izpostavljajo vplivneži iz generacije Z s področja oblikovanja.

@johanna.marlenee orange donuts on my shelf 🍊🧡 #ikea #ikeavarmblixt #varmblixt #varmblixtcollection #shelfie #shelfdecor #homedecor #interiordecor #warmminimalism ♬ original sound - Mae Stephens ♡︎

Popularna svetilka je trenutno v ljubljanski Ikei razprodana. Kot je mogoče razbrati iz njihove spletne strani, pa pričakujejo, da se bo v poslovalnice znova vrnil med 18. in 25. februarjem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.