Viralni 5-sekundni nasvet za starše: “Vem, da se sliši predobro, da bi bilo res”

Navdih 05. Mar 202311:28 0 komentarjev
otroci, starši, vzgoja
Profimedia

Priljubljena strokovnjakinja za starševstvo dr. Becky Kennedy, avtorica knjig in podkastov, ima 5-sekundni nasvet za starše, s katerim lahko pomagajo svojim otrokom, da se bodo počutili opažene in vredne.

Duševno zdravje naših otrok je danes pomembna tema. Stres zaradi pandemije, zasloni povsod okrog njih, spletno ustrahovanje in že samo dejstvo, da so otroci leta 2023, se lahko sestavijo v komplet težav. Priljubljena strokovnjakinja za starševstvo dr. Becky Kennedy, avtorica knjig in podkastov, ima 5-sekundni nasvet za starše, s katerim lahko pomagajo svojim otrokom, da se bodo počutili opažene in vredne.

“Vem, da se to sliši predobro, da bi bilo res,” je dejala. Ampak ni. “Izplačalo se vam bo na vseh področjih.”

“Pojdite do svojih otrok in jim danes recite tole: “Zelo težko je biti otrok, kajne?” svetuje Kennedy, ali “Veš, o čem razmišljam? Res je težko biti otrok. Uf, ja.” S tem daste otroku vedeti, da se zavedate realnosti, ki je zanje še kako realna, odrasli pa tega ne omenjajo tako pogosto.

“S tem otrokom pokažete, da znate videti svet z njihove perspektive. Povežete se z resničnostjo, ki jo le malo odraslih aktivno prepozna in izreče naglas. Ko se tako povežete z otrokom, mu pomagate, da se počuti videnega,” pravi. “In ko se otroci počutijo opažene, se njihovo vedenje izboljša na vseh področjih.”

Dr. Kennedy pojasnjuje, da je plačilo za to “pridnost”. Otroci bodo tako verjetneje bolj poslušni, lepo se bodo vedli in sodelovali pri reševanju izzivov, ko bo do njih prišlo. Vse to je lažje, če se otrok počuti povezanega s svojimi starši.

“Ko gre za starševstvo na dolge proge, je ta povezanost ključna,” piše avtorica. “Vse dobre stvari, ki jih želimo za svoje otroke, ko postanejo starejši – na primer varna navezanost, trdoživost in samozavest – izvirajo iz let, ko so otroci čutili, da jih starši opazijo in razumejo.”

Objavo s tem starševskim nasvetom je všečkalo skoraj 50.000 od njenih 1,7 milijona sledilcev na Instagramu, nekateri so se ji zahvalili za ta nasvet. Več ljudi pa je ugotovilo, da trik deluje tudi pri partnerjih. “Vsi naši najbližji samo hrepenijo po tem, da bi jih opazili,” je zapisal eden od sledilcev.

Neka mama je zapisala: “Zadnje čase imam velike težave s svojim 9-letnikom. Ves čas se ‘borim’ z njim. To bom preizkusila, hvala za namig.”

Drugi so imeli več vprašanj in nekaj pomislekov glede njenega nasveta. Enega od staršev je zaskrbelo, da se bo njegov otrok začel preveč osredotočati na to, kako težko je biti otrok, drugi pa je objavil, da ni nujno res, da je vedno težko biti otrok. Večina sledilcev pa se je avtorici zahvalila za preprost nasvet.

Nasveti dr. Becky poudarjajo sicer moč staršev, da vplivajo na duševno zdravje svojih otrok prek spodbud, pomenljivih pogovorov, zabave in skrbi zase.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!