Vodo, v kateri se je kuhal krompir, lahko uporabite koristno

Navdih 20. Feb 202312:30
krompir
Profimedia

Krompir je jed, ki se pogosto znajde na mizi, saj gre za odlično prilogo, lahko pa je tudi okusna glavna jed.

Vodo, v kateri se je kuhal krompir, pogosto zavržemo – a je nadvse koristna. Krompir vsebuje škrob, vitamine in minerale, s kuhanjem pa se vse to sprosti v vodo, in ta postane hranljiva tekočina, ki jo je mogoče uporabiti v koristne namene.

Za zgostitev jedi

To vodo lahko uporabite, če pripravljate omako, juho ali golaž. Preprosto dodajte nekaj žlic v jed in krompirjeva voda bo delovala podobno kot dodatek moke: zgostila bo jed. Če pripravljate pire krompir, a vam je zmanjkalo mleka, lahko namesto tega dodate krompirjevo vodo. Odlično se obnese tudi pri pripravi krompirjevega testa, saj doda lepo teksturo.

Za zalivanje rastlin

Ker krompirjeva voda vsebuje hranljive snovi, se lahko uporabi za zalivanje rastlin, tako sobnih kot vrtnih. Treba jo je le ohladiti in z njimi zaliti rastline, ki bodo zelo hvaležne za dodatek koristnih snovi. Rožam in zelenjavi zelo ustreza krompirjev škrob, iz zemlje vpijejo snovi, ki jih daje krompirjeva voda.

zalivanje rastlin
Profimedia

Čistilno sredstvo

Krompirjeva voda vsebuje veliko škroba, ki velja za odličnega topilca maščob. Lahko se uporabi kot sredstva za čiščenje, predvsem za ponve in plastične površine, kot je vrtno pohištvo. Preprosto navlažite krpo s toplo krompirjevo vodo, z njo obrišite površine in splahnite s čisto vodo.

Za nego rok

Ohlajena in nesoljena krompirjeva voda je kot nalašč za nego kože na rokah, še zlasti če je ta hrapava in razdražena. Ublaži občutek srbenja. Roke preprosto namočite v mlačno vodo, počakajte 5 do 10 minut. Škrob v vodi bo koži pomagal bolje vpijati vlago. Po tej “krompirjevi kopeli” bo koža na rokah precej bolj gladka in nežna. Roke posušite na zraku, nikar jih ne obrišite, saj boste v tem primeru odstranili tudi škrob in učinek ne bo optimalen.

Če krompirjeve vode ne porabite takoj, jo lahko za en teden shranite – najbolje, da jo zlijete v stekleni kozarec s pokrovom in shranite v hladilniku.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.