Vsi razlogi, zakaj smo spomladi pozitivnejši kot v drugih letnih časih

Navdih 13. Apr 202308:00
pomlad
Profimedia

Ste opazili, da vas je končno zapustila otožnost ali da čutite veliko manj stresa? Morda je kriva pomlad.

Ste eden tistih, ki komaj čaka pomlad, daljše dneve in več sonca? Potem se je za vas začel letni čas, v katerem boste zares uživali. Pomlad prinese toplo vreme, ki ga čakamo vse od začetka mrzle zime, narava se začne prebujati in misli nekako postanejo pozitivnejše. V vsem vidimo dobro, težave naenkrat niso več nerešljive in manj se vznemirjamo ob nepredvidljivih situacijah.

Poglejmo, zakaj je pomlad tako pozitiven letni čas:

Svež zrak

Spomladi z veseljem odpremo okna in vrata na balkone ter terase, ki smo jih celo zimo vztrajno zapirali. No, vseeno prezračite prostore v vseh letnih časih in poskrbite za kvaliteto zraka. Spomladi radi delo in druge dejavnosti preselimo ven, na svež zrak. Posledično se bolje počutimo, saj smo izpostavljeni svetlobi in skrbimo, da stalno dihamo svež zrak.

Čiščenje

Se lotite spomladanskega čiščenja? Kako se počutite, ko očistite prah z mest, kjer niste niti vedeli, da se nabira? Ali ko pospravite zimska oblačila in se nekaterih tudi znebite? Morda prerazporedite pohištvo ali preložite stvari v omarah in ta svežina, ki vas napolni, je neprecenljiva. Zagotovo ste precej lažji po spomladanskem čiščenju, poleg tega tudi zadovoljni. V takšnem stanju se radi lotimo večjih izzivov.

Več se gibamo

Če pozimi niste niti pomislili, da bi se sprehajali po gozdu, vas sedaj ta misel precej mika, kajne? Tudi če ne vsak dan, se zagotovo pogosteje odpravite v naravo kot v hladnejših dnevih. Med gibanjem se sproščajo t. i. hormoni sreče, zato se boste počutili bolje kot prej. Verjetno boste bolj motivirani za aktivnosti kot so tek, kolesarjenje, ekipni športi zunaj …

Upanje

Pomladi ni težko povezati z upanjem, saj je po kratkih in temnih dnevih končno posijalo sonce. Miselnost se vsaj malce spremeni (na bolje), in če smo prej mislili, da ni več upanja za določeno stvar ali težavo, je zdaj drugače. Upanje vedno znova vidimo in doživimo, ko v zemljo položimo nova semena in čakamo, da obrodijo sadove. Ali ko ponovno zacveti rastlina, za katero smo mislili, da so ji bile ure štete že pozimi. Upanje tiči skoraj za vsakim vogalom.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.