Zakaj bi bilo dobro, da bi si ženske med menstruacijo včasih vzele prost dan

Navdih 24. Jan 202312:30
ženska doma
Profimedia

Zakaj je tako pomembno, da se ženske med menstruacijo upočasnijo, si vzamejo počitek in s seboj ravnajo bolj sočutno kot po navadi?

Med menstruacijo je povsem naravno, da se ženske počutijo brez energije in so bolj utrujene kot po navadi. Zaradi sodobnega hitrega tempa življenja pa si lahko le redko katera takrat vzame prosto in svojemu telesu omogoči potreben počitek.

Žensko telo takrat potrebuje počitek, da se obnovi

Menstruacija je za žensko čiščenje. Telo takrat potrebuje počitek, da se obnovi in opravi svoje delo. Če si ženska tega ne privošči, se pogosto sooča z različnimi neželenimi simptomi. Pogoste so boleče menstruacije, bolečine v ledvenem delu in neredne menstruacije, negativne čustvene spremembe in utrujenost.

Počitek je naravna potreba telesa, ki jo je treba spoštovati, ko jo začutimo. Žal pa veliko žensk na počitek še vedno gleda kot na slabost ali šibkost in s tem svoje telo vodijo v vse večje neravnovesje, ki prinaša še več težav.

Menstrualno bolečino povzročajo krči maternice, ki so lahko podobni krčem med porodom. Njihov namen je, da se med menstruacijo odlušči notranja sluznica maternice. Bolečina se lahko iz trebuha širi v spodnji del hrbta in noge. Običajno boleči krči trajajo en dan, lahko pa tudi več dni. Po podatkih Women’s Health Concerna kar 80 % žensk občuti bolečine v času menstruacije na neki točki v svojem življenju. Od 5 do 10 % žensk pa doživlja tako močne bolečine, da med menstruacijo niso zmožne normalno funkcionirati.

Za zdrav pretok in ravnovesje bi morale ženske vsak mesec med menstruacijo narediti naslednje stvari:

  • Poslušati svoje telo in mu privoščiti počitek, ki ga potrebuje – vsaj za en dan.
  • Slediti 7- do 8-urnemu ciklu spanja vsak dan ob istem času.
  • Poskrbeti za sproščanje telesa.
  • Uživati sveže sadje in zelenjavo ter drugo hrano, ki je lahko prebavljiva.

Menstrualni dopust za ženske

Vse ženske žal nimajo enakih možnosti in si v času menstruacije ne morejo privoščiti izostanka v službi. Za ženske, ki doživljajo boleče menstruacije, je to še zlasti pomembno.

Menstrualni dopust je trenutno na voljo le v nekaj državah po svetu, med drugim na Japonskem, v Indoneziji in Zambiji.

Španija pa je nedavno postala prva evropska država, kjer so uvedli možnost plačanega menstrualnega dopusta za ženske, ki doživljajo boleče menstruacije. Španke si zdaj lahko pridobijo odobritev takega dopusta s pregledom pri zdravniku, ki jim glede na njihovo stanje predpiše število dni, ki ga lahko v tistem času v mesecu izkoristijo za počitek. S tem so naredili pozitiven korak naprej, opozorili na pomembnost te prej stigmatizirane tematike in postavili vzor drugim evropskim državam. Bomo tudi v Sloveniji v prihodnosti dobili možnost ”menstrualnega dopusta”?

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.