Zakaj kuharji nosijo visoke bele kape

Navdih 24. Jan 202320:24
kuhar
Foto: PROFIMEDIA

Ste se kdaj spraševali, zakaj nekateri kuharji nosijo kape (t. i. "toque blanche"), ki so videti kot visoki beli stolpi?

V začetku 18. stoletja so zaradi higienskih razmer nosili bele kape, da se je dobro videlo, kdaj je uniforma umazana, in da lasje ne bi padli v hrano. Angleški kralj Henrik VIII. naj bi še posebej sovražil nezadostno higieno v kuhinji. Ena od zgodb pripoveduje, da je ukazal obglaviti kuharja, potem ko je na svojem krožniku našel dlako. Po tistem dogodku so si morali vsi kuharji nadeti kapo, da ne bi ostali brez glave. Prve kape so bile sploščene, sčasoma pa so postajale višje. Visoke kape so omogočale boljše kroženje zraka in pomagale, da kuharji niso omedleli zaradi vročine v kuhinji, piše Punkufer.hr.

Zasluge za standardno kuharsko kapo, kot jo poznamo danes, pripisujejo enemu od prvih francoskih kuharjev visoke kuhinje Marie-Antoineju Carêmu, številne zgodbe  pojasnjujejo, kdaj se je prvič pojavila kuharska kapa in kako se je skozi čas spreminjala.

Višina kape je pomembna – višja je, višji je rang v kuhinji, piše Punkufer.hr. To pravilo se nanaša predvsem na tradicionalno hierarhijo kuhinjske brigade, kot jo je uvedel mladi francoski kuhar Auguste Escoffier, ko je začel delati v kuhinji pariškega hotela Ritz.

V svetu kulinarike še danes vlada kuhinjska brigada, saj vnaša red v natrpane in pogosto kaotične kuhinje. Auguste Escoffier naj bi nosil kapo, visoko 45 centimetrov, delno podprto z ostanki kartona, da bi dokazal svoje strokovno znanje. Čeprav v sodobnih kuhinjah ni vedno tako, je nekoč najvišja kapa v kuhinji običajno pripadala glavnemu kuharju.

Tradicionalno naj bi prav višina kuharske kape označevala položaj v kuhinji. Glavni kuhar je nosil najvišjo kapo v kuhinji. Nižji kot je bil naziv, nižja je bila kapa. Z drugimi besedami, višina kape je nakazovala položaj v tradicionalni hierarhiji.

Poleg višine kape so nekoč veliko pozornosti posvečali številu gub na kapi – na začetku so govorili, da število gub pogosto pomeni, koliko tehnik ali receptov je kuhar obvladal. Sto gub na kapi lahko na primer predstavlja sto načinov priprave jajc.

Pri današnjih gubah na kuharskih kapah ne gre za spretnost, ampak bolj odo tradiciji. Z leti so kuharji kapo zamenjali z drugimi pokrivali, zato ni neobičajno videti kuharja z ruto, mrežico za lase ali preprostim naglavnim trakom, piše punkufer.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar