Znamenita slana pita, ki jo obožujejo Bolgari: priprava je zelo preprosta

Navdih 19. Jan 202405:07 0 komentarjev
banitsa/bolgarska pita
Foto: PROFIMEDIA

Banica se tradicionalno pripravlja iz feti podobnega trdega belega sira (sirene) in mastnega bolgarskega jogurta, ki je podoben grškemu. A lahko jo pripravimo tudi s sestavinami, ki jih dobimo v slovenskih trgovinah.

Banica, slana bolgarska pita, polnjena s slastnim slanim sirovim nadevom, se tradicionalno postreže z jogurtom in spominja na bosanske pite. Portal Punkufer.hr je objavil prilagojen recept. Za pripravo pite potrebujete le nekaj sestavin, s kupljenim testom pa pita ne zahteva veliko truda – le malo nežnosti, da ostanejo tanki lističi nedotaknjeni.

Sestavine:

  • 4 velika jajca
  • 450 g grškega jogurta
  • 340 g feta sira
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 450 g vlečenega testa
  • 170 g masla

Priprava:

– Na nizki temperaturi stopite maslo. Pečico segrejte na 180 ˚C.

– Okrogel pekač premažite z maslom.

– Liste pokrijte z vlažno kuhinjsko krpo, da se ne izsušijo.

– Jajca stepite in zmešajte z jogurtom v gladko zmes. Dodajte zdrobljeno feto in sodo bikarbono ter premešajte.

– En list testa položite na delovno površino in ga rahlo premažite s stopljenim maslom, nato nanj dodajte še en list, ki ga prav tako premažite z maslom.

– Z žlico prenesite nekaj nadeva na testo in ga malo razporedite, vendar pri robovih pustite nekaj prostora. Privzdignite rob, ki vam je najbližji, in ga zapognite v “klobaso”. Nato novonastali valj položite ob rob pekača, tako da se rahlo zvije.

– Postopek ponovite s preostalimi listi testa, ki jih zavijate proti sredini v obliki polža.

– Ko končate, polža premažite z maslom in pecite približno 45 minut do 1 ene ure, dokler pita ne postane zlato rjave barve. Skledo pokrijte s krpo in pustite 10 do 20 minut na sobni temperaturi, da se ohladi. Postrezite z jogurtom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!