Neenakost spolov v Hollywoodu: J. Lawrence plačali precej manj kot DiCapriu

Magazin 26. Nov 202112:00
Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio
Profimedia

Še pred premiero filma Don't Look Up, v katerem sta prvič skupaj zaigrala oskarjevca Jennifer Lawrence in Leonardo Dicaprio, je prišlo na dan, da je bil Leo za vlogo veliko bolje plačan od stanovske kolegice.

Kot so razkrili pri reviji Vanity Fair, je 31-letna Lawrence za vlogo zaslužila 25 milijonov dolarjev, medtem ko so 16 let starejšemu DiCapriu producenti Netflixove ZF črne komedije izplačali kar pet milijonov več.

Zasedbo zaokrožajo številna zveneča imena, med njimi Timothee Chalamet in Jonah Hill, oskarjevki Cate Blanchett in Meryl Streep.

Don't Look Up
Profimedia

Jennifer Lawrence, ki se trenutno pripravlja na prihod prvorojenca, se je na ta podatek odzvala z besedami: “Leo v blagajne prinese več denarja kot jaz. Veliko srečo imam in s svojo pogodbo sem zelo zadovoljna.”

“Neprijetno vprašanje”

V nadaljevanju je komentirala razlike v plačilu med spoloma, ki so tudi v Hollywoodu pereč problem: “V drugih primerih sem opazila in prepričana sem, da je tudi pri drugih ženskah tako – da je spraševanje o enakem plačilu zelo neprijetno.”

“Če sprašujete o nečem, kar se zdi neenakopravno, vam odgovorijo, da ne gre za neenakost med spoloma, a vam ne morejo razložiti, za kaj pravzaprav gre,” je sklenila.

Jennifer Lawrence je že leta 2014 v eseju pojasnila, zakaj se ni oglasila in uprla, ko je izvedela, da je za vlogo v filmu Ameriške prevare zaslužila veliko manj kot njeni moški kolegi.

Med drugim je zapisala: “Nisem želela, da bi si mislili, da sem ‘težka’ ali ‘razvajena’. Takrat se mi je zdelo to prav, a sem kasneje, ko sem na spletu videla seznam plač, dojela, da se niti eden od moških, s katerimi sem delala, ni obremenjeval s tem, ali bo veljal za ‘težkega’ ali ‘razvajenega’.

Jennifer Lawrence, Ameriške prevare
Profimedia

Takrat so ji podporo izrazile številne slavne kolegice, tudi Jessica Chastain, ki je leta 2017 po lastnih besedah zavrnila “velikansko vlogo” v filmu, ker so ji ponujali nižje plačilo kot soigralcu. Ob tej priložnosti je Chastain pozvala: “Ženske se moramo postaviti zase in zahtevati, da smo pravično plačne za svoje delo.”

Komentari

Vaš komentar