Nekaj nasvetov za varčevanje z energijo, na katere morda še niste pomislili

Gospodarstvo 28. Okt 202213:45 > 31. Okt 2022 12:11
račun za elektriko
PROFIMEDIA

K znatnim prihrankom energije lahko prispeva vsak z majhnimi spremembami navad v gospodinjstvu. Pripravili smo nekaj praktičnih nasvetov, kako to zimo lahko zmanjšate porabo energije.

Trenutne razmere v svetu so močno vplivale na svetovne trge, predvsem na trga energije in hrane. To je povzročilo dvig cen goriva, plina in elektrike, kar resno vpliva na kakovost življenja svetovnega prebivalstva. Največ energije v gospodinjstvu porabimo za ogrevanje, razsvetljavo, pripravo hrane (kuhanje), hlajenje in podobno. Nekatere električne naprave, ki jih vsak dan uporabljamo v gospodinjstvu, nevede prispevajo k visokim računom za elektriko, zato je dobro vedeti, kje so tisti skriti porabniki, pri katerih lahko zmanjšamo porabo in posledično račun za elektriko.

varčevanje z energijo
Profimedia

Poleg tega, da so smernice o varčevanju z energijo na nacionalni in svetovni ravni zelo uporabne, lahko vsak posameznik že z majhnimi spremembami doseže pomembne prihranke in odpravi nepotrebno porabo energije. Obstaja več korakov, s katerimi je to mogoče uspešno doseči: vzdrževanje optimalne temperature prostora pozimi (priporočljivo je, da najvišja temperatura ne presega 21 stopinj), ogrevanje vode le po potrebi ter pravilna izbira in način uporabe gospodinjskih aparatov.

varčevanje z energijo
Profimedia

Z majhnimi triki do prihrankov

V času pandemije se je močno povečala uporaba računalniških naprav zaradi dela in učenja od doma. Ena od majhnih, a pomembnih sprememb, ki prav tako lahko naredi razliko, je izklop računalnika, ko ni v uporabi, da se ne porablja dodatna energija. Preproge so nepogrešljiv dodatek v domu, še pomembnejše pa je, da so dober toplotni in zvočni izolator, zato je njihova funkcionalna vloga zelo pomembna. Uporaba preproge kot dodatnega sloja toplotne izolacije v hladnih prostorih je v vsakem primeru boljša kot hoja po mrzlih tleh.

varčevanje z energijo
Profimedia

Svoj prispevek k zmanjšanju toplotnih izgub imajo tudi težke zavese in rolete. So dober izolator pred neprijetnim prepihom in pomagajo ohranjati toploto v prostoru. V mrzlih zimskih nočeh je izjemno pomembno, da se pokrijemo s kakovostno in toplo prešito odejo, ki vas ne bo pustila na cedilu. Glavno osvetlitev v prostoru lahko nadomestite s funkcionalnimi in manjšimi viri svetlobe, kot so prenosne luči z vgrajenim časovnikom, svetilke in sveče.

varčevanje z energijo
Profimedia

Ogrejejo vas tudi topli napitki, kot je na primer čaj, volnene odeje in odeje iz flisa ter kopalni plašči, ki poskrbijo za udobje izpod tuša. Za povečanje prihrankov energije niso vedno potrebne drastične spremembe, kot je prenova stanovanjskih stavb ali namestitev sončnih kolektorjev. Že na videz majhne spremembe navad lahko pomenijo manjše račune v prihajajoči zimi. Zato je najpomembnejše pravilo: če ne potrebujete, ne uporabljajte. Toda, ko napravo potrebujete, jo uporabite pametno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar