Nekatere kuhinje bananin olupek uporabljajo v svojih receptih, je res užiten?

Magazin 06. Okt 202110:00 > 10:08 0 komentarjev
banana
Profimedia

Banane so fantastičen prigrizek, lahko pa so tudi poseben dodatek jedem. Okusne so in hranljive. Kaj pa bananin olupek? Si ga lahko privoščimo?

Uživanje bananinega olupka je že stoletja del azijske in južnoameriške kuhinje, kjer bananin olupek uporabljajo v številnih receptih. Če bi si banane privoščili z olupkom, pa s tem ne bi le zmanjšali odpadkov, saj naj bi ta imel kar nekaj presenetljivih koristi za naše telo, pišejo na strani healthline.com.

Bananin olupek predstavlja približno tretjino celotnega sadeža, a ga v naši kulturi zavržemo, in ne pojemo.

V resnici je užiten in dober vir pomembnih hranil. Je vir esencialnih aminokislin, vitaminov, kalija in vlaknin. Prehranske vlaknine dokazano skrbijo za zdravo prebavo, uravnavajo raven krvnega sladkorja in poskrbijo za zdravo srce. Kalij je nujen za uravnavanje krvnega tlaka, ščiti pred izgubo kostne mase in zmanjša tveganje za nastanek ledvičnih kamnov.

In glede na članek, objavljen v reviji Applied Biochemistry and Biotechnology, imajo tudi bananini olupki “različne bioaktivne spojine, kot so polifenoli, karotenoidi in drugo”.

Bi čisto zares morali odslej jesti banano z olupkom?

Strokovnjaki imajo o tem deljena mnenja – olupek resda ni strupen, po drugi strani pa zaradi dolgih prevozov ne vemo prav dobro, kaj vse je banana ”doživela” na poti. Dežele, kjer rastejo, si seveda to lahko privoščijo brez kančka dvoma. In bananin olupek je resda vir hranil, a teh dobimo povsem dovolj že iz sadeža, meni Megan Meyer, strokovnjakinja s področja nutricionistike in imunologije. Če vas skrbi zavržena hrana, pa obstajajo drugi načini uporabe, kot je denimo kompost.

Potencialne slabe strani uživanja bananinega olupka?

Bananin olupek lahko vsebuje sledi pesticidov, ker lahko pride do navzkrižne kontaminacije pri obiranju in prevozu. Zato: če se že odločite olupek uporabiti, ga je treba res temeljito umiti in zdrgniti.

Ne glede na vse to pa bo vsekakor potrebnih še veliko raziskav, ki bi lahko potrdile vse te dobrodejne učinke bananinega olupka.

Drugi viri: www.livescience.com; www.netdoctor.co.uk

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!