Po družbenih omrežjih se širijo informacije o rdeči mušnici, ki ne držijo

Magazin 30. Sep 202305:09 2 komentarja
rdeča mušnica, strupena goba
PROFIMEDIA

Po družbenih omrežjih se posebej jeseni pojavljajo trditve o skoraj čudežnih zdravilnih učinkih uživanja rdečih mušnic. Strokovnjaka smo vprašali, ali je to res.

Po družbenih omrežjih se že nekaj let, posebej v jesenskem času, prikazujejo objave, v katerih uporabniki prisegajo, kako jim je uživanje rdečih mušnic izboljšalo splošno počutje, jim dvignilo samozavest, zmanjšalo stres ali jih umirilo. Nekateri pišejo o izboljšanju stanj depresije, kožnih težav, o znižanju krvnega tlaka, odpravi glavobolov ali migren in na splošno lajšanju bolečin.

Strokovnjaka smo zato vprašali, ali je goba, za katero že od nekdaj vemo, da je strupena, v resnici zdravilo.

“Rdečo mušnico štejem za rekreacijsko drogo, nikakor pa ne za zdravilo”

“Do zdaj rdeča mušnica in njene učinkovine niso pokazale terapevtskega potenciala. Poskusi na živalih pričajo, da bi ponavljajoče se in prekomerno uživanje rdeče mušnice lahko celo povzročilo spremembe in propadanje živčnih celic in s tem motnje učenja in spomina,” je v pisnem odgovoru zapisal zdravnik Gašper Razinger s Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana.

“Ljudje se že od pradavnine zanimajo za gobe in rastline, ki vplivajo na razpoloženje, zaznavanje in mišljenje. Psihotropni učinki gob so znani več tisočletij, ko so jih že uporabljali za verske, socialne in terapevtske namene,” je dodal. “Rdečo mušnico so v tovrstne namene uporabljali in jo še uporabljajo v nekaterih delih sveta, predvsem šamani v vzhodni Sibiriji. Ti naj bi med obredi prešli v stanje avtosugestije, delirija in privzdignjenega intelekta, dosegli naj bi višjo raven zavesti, spodbudili duhovno rast, vznesenost in živost zaznavanja. Zato rdečo mušnico štejem za rekreacijsko drogo, nikakor pa ne za zdravilo.”

Rdeča mušnica je strupena goba, ki kljub običajni toplotni predelavi povzroča zastrupitev. Vsebuje več toksičnih učinkovin, od katerih sta najpomembnejši ibotenska kislina in muscimol. Ti učinkovini povzročata tako imenovani ibotenski sindrom, za katerega je značilno učinkovanje na centralni živčni sistem – možgane.

Kakšni so znaki zastrupitve?

Prvi simptomi zastrupitve se lahko pojavijo že pol ure po zaužitju rdeče mušnice. Na prvi pogled se zastrupitev pogosto kaže kot alkoholni opoj, saj sprva nastopijo zmedenost, omotica, motnje ravnotežja in koordinacije, kasneje tudi občutljivost na vidne in slušne dražljaje s halucinacijami. Možno je evforično ali depresivno razpoloženje, ki se v času zastrupitve lahko večkrat izmenja.

Pacienti so lahko tudi zelo agresivni, pogosto navajajo izgubo spomina. Poviša se telesna temperatura, pojavijo se suhost kože in sluznic, rdečica obraza in razširjene zenice. Opazimo lahko slabost, bruhanje, drisko, povečano znojenje in slinjenje. Pri hujših zastrupitvah se pojavijo tresavica ali krči z izgubo zavesti in komo.

Pacienti najpogosteje postanejo utrujeni in preidejo v globok spanec z živimi sanjami, po katerem znaki in simptomi zastrupitve običajno izzvenijo.

Pacienti običajno poleg rdeče mušnice uživajo tudi druge droge, najpogosteje alkohol. Potek zastrupitve je v tem primeru lahko neobičajen in nepredvidljiv. Smrtni primeri zaradi rdeče mušnice so redki, smrt največkrat nastopi zaradi poškodb ali sočasno zaužitih drog oziroma pridruženih bolezni.

“Nikakor ne morem reči, da je uživanje rdeče mušnice varno, ravno nasprotno. Obravnavali smo tudi povsem zdrave in mlade ljudi, ki so ob uživanju rdeče mušnice potrebovali sprejem v enoto intenzivne terapije, kjer se zdravijo kritično najbolj bolni pacienti,” je v odgovoru zapisal Gašper Razinger.

Kaj storiti pri zastrupitvi z gobami?

Na spletni strani gobarskega društva Lisička pišejo, da je prva pomoč, ki jo pri zastrupitvi z gobami lahko izvedemo tudi doma, naslednja:

• Izzovite bruhanje.

• Vzemite aktivno oglje (10 g/kg telesne teže).

• Pijte zadostno količino vode.

• Takoj se zglasite pri osebnem zdravniku.