Neverjetna pokrajina otoka Lanzarote je videti kot površina Lune ali Marsa

Magazin 25. Avg 202212:15 0 komentarjev
Lanzarote
Profimedia

Dolina La Geria, ki je razglašena za zaščiteno območje, je glavno vinorodno območje kanarskega otoka Lanzarote in zavzema približno 50 kvadratnih kilometrov - razteza se od Masdacheja in Uge vse do vulkanska pobočja.

Kako lahko tako suh in hkrati vetroven otok, kot je Lanzarote, proizvaja odlična bela in sladka vina? Odgovor je geria, stožčasta votlina, izkopana v naravnih plasteh vulkanskega proda nekaj metrov globoko. V središče teh so zasajene vinske trte in okoli nje zgrajeni zidovi v obliki polmeseca, ki trto zaščitijo pred vetrom. Vrstica za vrstico teh popolnih kotanj, ki so obarvane zeleno, oker in črno, oblikujejo nadvse edinstveno pokrajino in pomagajo upravičiti, zakaj je bil Lanzarote vključen v Unescovo svetovno mrežo biosfernih območij.

la geria lanzarote
Profimedia

Vinogradi v dolini La Geria na robu pustinje in prekriti s črnim vulkanskim pepelom so videti, kot da so bili sem presajeni z drugega planeta. Lanzaroteñosi so na tem sušnem in sovražnem terenu našli avtohtoni način gojenja vinske trte. V debele plasti picóna (grobega vulkanskega pepela) so izkopali več kot 10.000 lijakastih vdolbin, posadili trte (le eno trto na votlino), jih napolnili z zemljo in nanjo nasuli debele plasti picóna, saj so porozna vulkanska zrnca idealna za ohranjanje nočne vlažnosti za hranjenje rastlin.

Profimedia
Rezultat te edinstvene metode pridelave je uspešna vinska industrija, ki slovi po odličnih vinih, ki jih je mogoče poskusiti in kupiti v številnih lokalnih vinogradniških bodegah (vinskih trgovinah). To območje proizvaja večino odličnih vin Lanzarota, od katerih je 75 odstotkov pridelanih iz grozdja malvazija, ene najstarejših znanih sort grozdja. Najbolj poznano kot medeno, zelo sladko vino z bogatim okusom, ki ga je hvalil že Shakespeare pred stotimi leti, danes iz grozdja malvazije pridelajo široko paleto kakovostnih belih, rdečih ali roze vin, od zelo sladkih do zelo suhih.
la geria lanzarote
Profimedia
Na ta način gojijo tudi sadna drevesa, kot je smokva, vendar je vinska trta tista, ki je zvezda ”gerije”. V tej zaščiteni krajini je več kleti, ki prodajajo mednarodno nagrajena vina, med najbolj znanimi so El Grifo, Yaiza in Bodega Vulcano Lanzarote. Pod temi spektakularnimi vinogradi je še en naravni dragulj, jama Los Naturalistas, tik ob vinogradnem območju pa je med turisti izredno priljubljen še narodni park Timanfaya, ki je eden redkih parkov na svetu, ki je popolnoma geološki, saj je tam na desetine vulkanov.
la geria lanzarote
Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!