Neverjetni učinki vadbe, ki se ji ne izogibamo niti po 40. letu

Magazin 18. Jan 202210:45
ženska
Profimedia

S staranjem marsikdo rad reče, da nismo več dovolj gibljivi, hitri ali močni za redno vadbo. Pa to ne drži, pravzaprav bi ji morali nameniti še več časa.

Menite, da ste že v letih, ko vam vadba lahko pravzaprav škoduje, saj se hitreje poškodujete in niste več v tako dobri pripravljenosti kot v mladostnih letih? Vadba lahko škoduje tako mladim kot starim, če se je ne lotite pravilno. S pretiravanjem in neupoštevanjem svojih zmožnosti si boste pridelali poškodbo in poskrbeli, da se vam športne aktivnosti zamerijo.

Če želite preprečiti ali vsaj odložiti težave, kot so bolečine v križu, manjša gibljivost sklepov, nabiranje kilogramov in podobno, je nujno, da gibanju vsak dan posvetite vsaj nekaj minut. To je lahko v obliki vaj, sprehodov, izletov v naravo, športnih aktivnosti, intenzivne igre z otroki …

Če se lotite telovadbe, imamo za vas nekaj nasvetov:

Bodite nežni do sebe

Preden se lotite katerekoli aktivnosti, si zapomnite, da morate biti do sebe nežni. Kaj to pomeni? Da ne boste mogli preteči 5 kilometrov enako hitro kot pred 10 leti in da boste naredili kakšno ponovitev manj. Mogoče bo potreben tudi kak dan za počitek več.

Najbolje bo, da izberete dva ali tri dni v tednu, ki bodo namenjeni vadbi, na splošno pa poskrbite, da se boste gibali tudi na drugačne načine čez dan.

Katere aktivnosti so vam všeč?

Ni pravila, kaj se sme početi po 40. letu, zato si lahko izberete katerokoli aktivnost, v kateri uživate. Znano je, da več ugodnosti za zdravje prinese šport, ki se ga veselite in komaj čakate, kdaj boste lahko naslednjič obuli športne čevlje, kot aktivnost, ki vam pomeni obvezo in napor. Še več, po vadbi vas bodo prevzeli hormoni sreče, zaradi katerih boste precej boljše volje oz. pozitivno naravnani in ostali boste motivirani.

Vedno pa upoštevajte tudi svoje zdravstveno stanje in fizično pripravljenost. Ko se lotevate novih športov, to storite pod vodstvom osebnega trenerja oziroma drugega strokovnjaka s tistega področja.

Potrebujete vadbo za moč

Vadba moči verjetno ne bo vaša prva izbira, saj se ji pogosto radi izognemo, vendar je izjemno pomembna, še zlasti ko se staramo. Upočasni namreč upadanje mišic in krhanje kosti ter telo ohrani v dobri pripravljenosti, kar se bo videlo tudi navzven. Z redno vadbo moči lahko celo zmanjšate možnosti za srčne bolezni in izboljšate možganske funkcije. Vsekakor pa se boste počutili pomlajeni, ko vrečke iz trgovine ne bodo več tako težke in boste brez težav opravljali druge fizične napore.