Ponoči se ozrite v nebo

Magazin 12. Avg 202305:50 4 komentarji
perzeidi, solze svetega Lovrenca, meteoriti, meteorski dež
PROFIMEDIA

Nocoj bo meteorski dež Perzeidov dosegel vrhunec. Tudi vremenska napoved je ugodna, utrinke pa bo najlepše videti zunaj mest.

Meteorski dež Perzeidov, znan tudi kot “solze svetega Lovrenca”, bo nocoj najbolj intenziven in na minuto bo mogoče videti tudi sto ali več utrinkov, največ zjutraj, pred zoro. Nekateri bodo vidni tudi zvečer, med njimi pa utegne biti tudi nekaj bolidov, bolj svetlih in dlje časa trajajočih utrinkov.

Večina Perzeidov zgori v atmosferi okoli 80 kilometrov visoko, piše Wikipedia, izvirajo pa iz kometa Swift Tuffle, ki kroži okoli Sonca in za en obhod potrebuje 133 let, na poti pa za seboj pušča “oblak” vesoljskega drobirja. Zemlja prav v času od sredine julija do konca avgusta prečka njegovo krožnico in zaide v oblak. Veliko delcev, ki zasvetijo na nebu, je bilo del oblaka že več kot tisoč let, nekaj delcev pa je “mladih”, saj izhajajo iz zadnjega obhoda kometa na tem območju, leta 1865, še piše Wikipedia.

Kot je za N1 povedal Andrej Guštin, direktor Cosmolaba, nocoj ogleda Perzeidov ne bo motila premočna Lunina svetloba, saj bo na nebu le ozek prvi krajec. Luna bo sicer vzšla ob 00.44 in bo ob vrhuncu pred zoro še vedno relativno nizko nad obzorjem, tako da se nam obeta zares zanimiv prizor. Sicer pa Perzeidov ne opazujte v mestih, pač pa v krajih, kjer je svetlobno onesnaženje majhno, je še svetoval Guštin.

Če jih boste nocoj zamudili, jih lahko opazujete tudi še v naslednjih dneh, vendar takrat količina utrinkov ne bo več tolikšna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje