Norma Jane Baker Trojanska v ljubljanskem Mini teatru

Magazin 27. Dec 202212:15
Norma Jane Baker Trojanska
Asiana Jurca Avci

V ljubljanskem Mini teatru so bili gledalci navdušeni nad premiero gledališke predstave Norma Jeane Baker Trojanska avtorice Anne Carson v režiji Nine Ramšak Marković in izvedbi Mirande Trnjanin, Mie Skrbinac in Lucije Tratnik.

Dramaturg Milan Ramšak Marković pa je o predstavi zapisal: Predstava Norma Jeane Baker Trojanska ni predstava o Marylin Monroe. Niti ni predstava o Normi Jeane Baker. To je predstava o oblaku. Ko je Anne Carson, večkratno nagrajena kanadska avtorica, napisala to poetično besedilo, navdihnjeno z življenjem največje ikone ženske lepote 20. stoletja, se ni ustavila pri navdušenju, ki jo je Marylin Monroe vzbujala pri občinstvu. Bolj kot slavna igralka jo je zanimala fascinacija sama. Z zoperstavljanjem portretom Evripidove Helene in Marylin Monroe Carsonova ustvarja hibridni lik, ki se giblje med Trojo in Los Angelesom. Pri tem ne izpostavlja nekaterih možnih podobnosti med tema dvema ženskama ali družbenih kontekstov, v katerih nastaja njuna zgodba. Ta postopek omogoča, da se od njiju distanciramo. To, kar ostaja, je torej oblak, prostor želje, fantazija, ki četudi ni materialna (“nima telesa”), nosi v sebi težo in moč, da premika druga telesa. Danes se je ideal (ženske) lepote seveda spremenil. Od operiranih “hiper ženskih” teles sester Kardashian do raznolikih queer in drugih marginalnih estetik … trg identitet ponuja rešitev za vsakogar. Vladajoča fantazija emancipacije skozi različne identitete išče svojo taktiko v vse večji razdrobljenosti trga, vendar osnovni princip ostaja enak. Tudi ko gre za tomboy videz Billie Eilish, ki navidezno sporoča, da noče biti všečen, za vsem še vedno stoji želja. In oblak, za katerega smo se pripravljeni vsak trenutek podati v vojno.

Norma Jane Baker Trojanska
Norma Jane Baker Trojanska

Za prevod je poskrbela Tina Mahkota, za dramaturgijo Milan Ramšak Marković, za vizualno podobo predstave pa scenograf Igor Vasiljev in kostumografinja Lara Vouk v sodelovanju z igralkami.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.