Na Hrvaškem več najstnikov hospitaliziranih zaradi zasuka mod. Je kriv TikTok?

Magazin 04. Nov 202209:31 > 09:58
TikTok
Foto: Profimedia

Na Hrvaškem v zadnjem času beležijo povečano število hospitaliziranih najstnikov zaradi torzije oz. zasuka mod. Sumijo, da je za to kriv nevaren TikTok izziv. Pri zasuku mod je potrebna čimprejšnja medicinska pomoč.

Osiješki klinični center naj bi v zadnjem času sprejel večje število najstnikov, ki so pomoč poiskali zaradi torzije oz. zasuka mod. Sumijo, da je povečano število hospitalizacij mladih posledica nenavadnega izziva na TikToku, poroča N1 Zagreb.

Gre za TikTok izziv, katerega epilog je udarec v mednožje. Med prvimi so o t. i. ‘bangcocku’ že pred leti poročali iz Velike Britanije. Pri njem je najstnik povprašan po glavnem mestu Tajske, ob odgovoru Bangkok, katerega izgovarjava se sliši tudi kot ‘bangcock’, pa ga izpraševalec močno udari v mednožje.

V zadnjem času so splet preplavili tudi posnetki še ene različice ‘bangcocka’. Pri tej ponavadi dekle stoji zraven fanta in ga naenkrat močno udari v mednožje. Obstaja pa še več različic izziva, v katerem glavno vlogo igra moško mednožje.

Na Hrvaškem sicer uradne potrditve, da je za naraščajoče število hospitalizacij mladih zaradi zasuka mod kriv TikTok, še ni. Kljub temu pa zdravniki mlade svarijo, da se teh nevarnih izzivov, ki lahko povzročijo hude poškodbe mod, izogibajo.

Pri torziji ali zasuku testisov, do česar lahko pride spontano ali po poškodbi, je treba čim prej poiskati zdravniško pomoč. Pri tem namreč pride do zastoja pretoka krvi do mod, kar lahko vodi do neplodnosti, v določenih primerih pa je treba moda tudi odstraniti.

Nevarni izzivi, ki se v zadnjem času širijo po socialnih omrežjih, predstavljajo velik problem. Kljub vse pogostejšim svarilom, tako najstnikom kot njih staršem, pa se še vedno marsikateri izziv konča tudi tragično.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.