Nov rekord turneje: koncert Taylor Swift primerljiv s potresom z magnitudo 2,3

Magazin 29. Jul 202313:39 0 komentarjev
Taylor Swift
Foto: PROFIMEDIA

Ameriška pevka Taylor Swift je v okviru svoje turneje The Eras Tour dva večera zapored, 22. in 23. julija, nastopila na razprodanem stadionu Lumen Field v Seattlu. In čeprav turneja najrazličnejše rekorde podira kot za šalo, je pevki – no, ali pa njenemu zvočnemu sistemu ali pa kar njenim oboževalcem – znova uspelo nekaj izjemnega. Koncerta v Seattlu sta namreč povzročila seizmično aktivnost, primerljivo potresu z magnitudo 2,3, poroča BBC.

Megazvezdnica Taylor Swift med svojo glasbeno turnejo, na kateri bo nastopila več kot 100-krat in obiskala tudi Evropo, še naprej dviguje prah. Na koncertih v Seattlu se je to zgodilo skoraj dobesedno.

Seizmologinja Jackie Caplan-Auerbach je za BBC povedala, da sta zaporedna koncerta glasbenice na stadionu Lumen Field 22. in 23. julija sprožila potresno aktivnost, enakovredno potresu z magnitudo 2,3. “Vzela sem podatke z obeh koncertnih večerov in hitro opazila, da gre za očitno enak vzorec signalov,” je povedala profesorica geologije na univerzi Western Washington.

Swift prehitela ameriške nogometaše

In to je nov rekord stadiona. Prejšnjega so vse od leta 2011 držali navijači ameriškega nogometa. Takrat so tresenje tal z magnitudo 2,0 povzročili navijači ekipe Seattle Seahawks, ki so slavili “touchdown” proti ekipi New Orleans Saints.

Čeprav je bila izmerjena razlika med tekmo ameriškega nogometa in nedavnim koncertom Swiftove le 0,3, je profesorica za BBC še povedala, da je bilo pri Swiftovi “tresenje dvakrat močnejše”. Pri preučitvi obeh koncertov je ugotovila, da gre za skoraj enak vzorec signalov. In kdo natanko je odgovoren za tako močno aktivnost? Zvočni sistem ali 144 tisoč oboževalcev, ki so skupno obiskali oba koncerta, meni seizmologinja.

View this post on Instagram

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Koncert Taylor Swift sicer ni prvi, ki je sprožil potresno aktivnost. To je uspelo že skupini Foo Fighters leta 2011 na koncertu na Novi Zelandiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!