Nova filmska poslastica: zgodba o uspehu slovitega Enza Ferrarija

Magazin 18. Feb 202210:30
Ferrari
Profimedia

Kar zadeva avtomobilski svet, je le malo tako odmevnih zgodb, kakršna je življenjska zgodba Enza Ferrarija. Skrivnostni Italijan, ki je svoje življenje posvetil dirkanju in pripomogel k nastanku številnih najboljših dirkalnikov vseh časov, bo svojo upodobitev doživel tudi na filmskem platnu. Z zvenečimi imeni Hollywooda.

Po desetletjih priprav se s pomladjo začenja snemanje biografije o Enzu Ferrariju, ki bo umeščen v leto 1957, ko je podjetju grozil bankrot. Da bi rešil podjetje, se je Ferrari odločil sodelovati na sloviti avtomobilistični dirki Mille Miglia.

Enzova življenjska zgodba

Skrivnostni Enzo, rojen 1898, natančen datum rojstva pa ostaja neznanka zaradi zmede na uradu za izdajo rojstnih listov, se je rodil Alfredu in Adalgisi Ferrari. Družina se je ukvarjala z izdelavo kovinskih delov, kar je v poznejših letih močno zaznamovalo mladega Enza. Leta 1919 se je pridružil dirkalni ekipi Alfa Romeo, ki jo je dve desetletji zatem po sporu z izvršnim direktorjem tudi zapustil.

Ferrari je bil prisiljen sodelovati v drugi svetovni vojni, v vojni vihri pa je bila uničena tudi celotna tovarna. Tako se je Enzo odločil za selitev v Maranello, kjer je ustanovil podjetje Ferrari, le dve leti zatem pa se je že veselil prve zmage na Le Mansu. Po vrsti zmag se je podjetje 1957 znašlo v središču škandala, ki je zahtevalo življenje njihovega dirkača in devetih gledalcev na Mille Miglia, kar je tudi osrednje dogajanje nove biografije o Enzu.

Enzo Ferrari
Profimedia

V vlogi slavnega Italijana bo zaigral Adam Driver, s to vlogo pa so dolgo povezovali tudi Huga Jackmana in Christiana Bala. Driver je nedavno zaigral v filmu House of Gucci, veliko pozornosti pa je požel že s filmom Marriage Story. Družbo pri Ferrarijevi biografiji naj bi mu delali Penelope Cruz in Shailene Woodley, ki bosta zaigrali v vlogi Enzove soproge Laure ter ljubice Line Lardi.

Snemanje naj bi se začelo v maju

Režisersko taktirko bo v rokah držal Michael Mann, znan po filmih, kot sta Poslednji Mehikanec in Vročina. ”Imeti priložnost sodelovati s temi neverjetnimi igralci in snemati na tako edinstvenih lokacijah v Modeni in Emilia-Romagni je prava uresničitev velike vizije,” je pred začetkom priprav na snemanje dejal Mann. Snemanje naj bi se začelo v maju, potekalo pa bo pri naših zahodnih sosedih.