Nova nadaljevanka Trigrad z Markom Mandićem in mlado Suzano Krevh

Magazin 30. Apr 202211:00
Marko Mandič
Adrijan Pregelj

Slovenci smo se končno navadili, da so tudi domače nadaljevanke lahko dobre in gledaljive. V nedeljo, 1. maja, bo na sporedu prvi del nove dramske nadaljevanke Trigrad, ki jo je za uredništvo igranih oddaj Televizije Slovenija posnela produkcijska hiša Sever & Sever. Premierna predstavitev se je zgodila na mednarodnem dogodku Series Mania Forum 2022 v Lillu v Franciji - največjem dogodku v Evropi, posvečenem izključno predstavitvam dramskih nadaljevank.

In kaj lahko pričakujemo od nove serije? Predvsem dramo, kajti kratka vsebina obeta veliko skrivnostnega. Trigrad je namreč odročna vas v Julijskih Alpah, kjer je glavno bogastvo gozd. Les ni le temelj lesarske industrije, od katere je odvisno blagostanje vasi, ampak ima tudi višji pomen. Je kraj, v katerem se skrivajo skrivnostne in svete moči. V tem mističnem okolju sledimo zgodbi glavnega protagonista Črta (Marko Mandić), ki je še kot otrok zapustil rodno hribovsko vas ter se po dolgih letih odsotnosti kot uspešen arhitekt vrnil z namenom prodati gozd, ki ga je podedoval po pokojnem očetu. Ob vrnitvi se glavni lik srečuje z nenavadnimi dogodki, meja med resničnostjo in domišljijo pa se čedalje bolj briše. Ob novih spoznanjih se spopada s ključno dilemo, in sicer, ali naj gozd proda ali ne.

TRigrad
Andrej Plos

Osem 50-minutnih epizod skrivnostne drame z elementi trilerja je režirala Sonja Prosenc, direktor fotografije je Mitja Ličen, glasbo je napisal duo Silence, v glavnih vlogah pa nastopajo Marko Mandić, Katarina Stegnar, mlada Suzana Krevh, študentka tretjega letnika AGRFT, ki je menda odlično opravila svojo nalogo.

Serija se je pred dnevi tudi uspešno predstavila na mednarodnem dogodku Series Mania Forum 2022 v Lillu v Franciji, in sicer v okviru sekcije Coming next from Balkans. Namen omenjene sekcije je predstaviti najbolj obetavne dramske nadaljevanke iz regije. Trigrad se je tako znašel v družbi najbolj odmevnih nadaljevank priznanih režiserjev z območja Balkana – Šutnja, hrvaška nadaljevanka (produkcija: Drugi plan, režija: Dalibor Matanić), bosanska nadaljevanka Kotlina (produkcija: BH Telekom, režija: D. Tanović), srbska nadaljevanka Klan (produkcija: Firefly, režija: B. Skerlić).

sonja prosenc
Foto: Mitja Ličen

Kaj o seriji pravi režiserka Sonje Prosenc?

“Trigrad obeta zanimive ženske like, ki nam jih kronično manjka, in zgodbo, ki prepleta preiskovanje osebne družinske zgodovine glavnega lika z aktualnimi okoljevarstveno naravnanimi temami, hkrati pa daje prostor razkrivanju skrivnosti in demonov. Vse to me je pritegnilo k projektu, ko sem dobila povabilo za režijo serije. Nato so se pridružili še vrhunski, mednarodno priznani filmski ustvarjalci. To, da smo dobili priložnost serijo predstaviti na najpomembnejšem evropskem festivalu za serije Series Mania v Franciji, pa je tudi neke vrste prijetna potrditev za opravljeno delo vseh, ki smo serijo soustvarjali.”

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.