Kaj se zgodi z našim telesom, če uživamo premalo soli?

Magazin 04. Mar 202310:50 0 komentarjev
Chef
Profimedia

Odrasel človek potrebuje dnevno le 1,4 grama soli oziroma 500 mg natrija, piše na strani NIJZ. Zgornja meja za zdravje še varne dnevno zaužite količine je za odrasle pet gramov soli in za otroke trije grami, kar vključuje tudi sol, ki je vsebovana v živilih.

Natrij, ki je v naravi v največji količini prisoten v obliki kuhinjske soli, je sicer pomemben mineral, ki ga telo ne more ustvarjati samo, zato ga moramo vnašati s hrano. Vendar stroka že dolgo opozarja na nevarnost čezmernega uživanja soli – mejo namreč lahko zelo hitro presežemo. Že ena pica lahko vsebuje 12 gramov soli in dnevne potrebe lahko pokrijemo z dvema kosoma kruha, opozarja NIJZ.

Čezmerno uživanje soli je pomemben dejavnik tveganja za nastanek kroničnih bolezni, kot je povišan krvni tlak, ki lahko vodi v druge bolezni. Predvsem srčnim bolnikom se svetuje, naj omejijo vnos natrija.

Vendar pa, kot kaže, znižanje vnosa natrija pod priporočeno dnevno količino prav tako ni koristno – in lahko poveča tveganje za smrt, ugotavljajo raziskovalci z Medicinske fakultete Univerze v Omahi.

Študijo so opravili med letoma 2008 in 2022, vključevala pa je približno 3.500 bolnikov s srčnim popuščanjem.

Kot je povedal dr. Anirudh Palicherla, glavni avtor študije, je bilo strogo omejevanje natrija, kar pomeni, da je bil vnos nižji od priporočenega, kontraproduktivno pri obvladovanju srčnega popuščanja. Tako omejevanje torej ne vodi nujno do boljših rezultatov. Ugotovili so celo, da je bilo pri srčnih bolnikih, ki so bili na dieti z manj kot 2,5 g soli na dan, 80-odstotno večja verjetnost za smrt v primerjavi s tistimi, ki so sledili priporočilom.

Ta študija kaže, da se je treba osredotočiti na za zdravje še varne dnevno zaužite količine namesto na pretirano omejevanje natrija, še dodaja avtor študije.

Raziskava: Too little sodium can be harmful to heart failure patients

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!