Novi ‘preizkusni trki’ bodo preverjali varnost … pod vodo

Magazin 28. Jul 202213:15
Delite:
potopljen avto
Foto: Profimedia

Nov ukrep bodo začeli izvajati prihodnje leto.

Pod izrazom ‘preizkusni (varnostni) trki’ običajno upoštevamo teste, pri katerih agencije, kot je Euro NCAP in podobne preverjajo varnost avtomobilov v primerih čelnih trkov, bočnih trkov, trkov z delnim prekrivanjem in podobno. Tu pa je potem še opremljenost za asistenčnimi sistemi, zaščita pešcev in podobno. No, v Avstraliji pa dodajajo novo kategorijo.

Tamkajšnja agencija za ocenjevanje novih avtomobilov ANCAP, ki velja za nekakšen tamkajšnji ekvivalent, je namreč razkrila, da bodo nekoliko zaostrili kriterije za pridobitev najvišje ocene na področju varnosti novih vozil. Pri tem bodo upoštevali tudi varnost potnikov v avtomobilu, ki ga je zajela voda.

Organizacija bo tako od avtomobilskih proizvajalcev zahtevala, da omogočijo odpiranje vrat v avtomobilu vsaj 10 minut po pristanku v vodi, tudi če se bo akumulator izpraznil. Hkrati bi se morala vsaj 10 minut po nesreči dala odpreti tudi bočna okna. Če to ne bo mogoče, bodo morali proizvajalci avtomobilov potnikom zagotoviti način, da razbijejo stransko steklo, navodila, kako to storiti, pa bodo morala biti priložena. In če proizvajalci ne bodo zadostili nobenemu pogoju, bo vsek pet zvezdic za varnost nedosegljivih.

Zakaj so se pri ANCAP odločili za takšen ukrep ni znano, neuradno pa naj bi bile razlog za to nedavne poplave v Avstraliji. Narasle vode namreč predstavljajo veliko nevarnost za potnike in voznike, ujete v avtomobilih, pri čemer pa so možnosti za rešitev običajno precej majhne.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar