Obeta se nam spektakularni prizor v vesolju

Magazin 23. Jun 202218:18 0 komentarjev
planeti
PROFIMEDIA

V petek bo vesolje postreglo z redko planetarno konjunkcijo. Če bo jutranje nebo jasno, bodo s prostim očesom vidni Merkur, Venera, Mars, Jupiter in Saturn. Nazadnje se je vseh pet planetov v tej "planetarni paradi" pojavilo decembra 2004.

Spektakularni prizor planetarne konjunkcije bo najbolj viden v petek, vendar ga bodo lahko v nekaterih delih sveta opazovali še vse do ponedeljka. Nazadnje se je to zgodilo leta 2004, naslednjič pa naj bi se ta pojav zgodil šele leta 2040. Ob jasnem nebu bodo tako vidni Merkur, ki ga sončna svetloba običajno zakrije, Venera, Mars, Jupiter in Saturn. “Planeti bodo videti kot niz biserov, ki se razprostirajo na obzorju,” je po poročanju BBC pojav pojasnila vesoljska znanstvenica in profesorica Lucie Green.

Dogodek bo toliko bolj poseben, saj se bodo planeti pojavili v vrstnem redu tako, kot so postavljeni od sonca. To sicer ne velja vedno za planetarne konjunkcije, in sicer zaradi naše perspektive iz Zemlje, ki gleda v sončni sistem. V petek se bo skupini planetov pridružil še polmesec, ki se bo pojavil med Venero in Marsom.

Pojav naj bi bil najbolj viden ob zori, dobro uro pred sončnim vzhodom v smeri jugovzhoda. Tistim, ki bi dogodek radi spremljali v živo, Green svetuje, naj pojava – zaradi nevarnosti gledanja v Sonce – ne opazujejo s pomočjo daljnogledov ali teleskopov. Pojav bo sicer bolj viden v tropih in na južni polobli, ker se bodo planeti dvignili na višjo točko na nebu, še poroča BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!