Odkrili domnevno največji rožnati diamant v 300 letih

Magazin 27. Jul 202213:41 0 komentarjev
Črni diamant
Sotheby's/CNN (fotografija je simbolična)

Rudarji so v rudniku Lulo na severovzhodu Angole odkrili 170-karatni rožnati diamant, ki bi lahko bil največji rožnati diamant v zadnjih tristo letih, so sporočili iz avstralskega podjetja Lucapa Diamond Company, ki upravlja z rudnikom. Diamant bo prodan na dražbi, podobni diamanti pa so bili v preteklosti prodani za več deset milijonov evrov

Angolska vlada, ki je tudi partner v lastništvu rudnika, je pozdravila zgodovinsko najdbo diamanta tipa IIa z imenom Lulo Rose, enega najredkejših in najčistejših naravnih kamnov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ta rekordni in spektakularni rožnati diamant, pridobljen v rudniku Lulo, še naprej prikazuje Angolo kot pomembnega igralca na svetovnem trgu diamantov,” je dejal angolski minister za mineralne vire Diamantino Azevedo.

Čeprav bi bilo potrebno rožnati diamant Lulo za njegovo pravo vrednost še brusiti in polirati, pri čemer lahko kamen izgubi do 50 odstotkov svoje teže, so bili podobni rožnati diamanti prodani po rekordnih cenah.

Rožnati diamant Pink Star z 59,6 karata je bil leta 2017 na dražbi v Hongkongu prodan za 71,2 milijona ameriških dolarjev. Še vedno je najdražji diamant, ki je bil kdaj koli prodan, še navaja AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!