Odličen trening in lep izlet: Sveti Lovrenc ali Gora nad Postojno

Magazin 16. Jan 202207:00
Delite:
Sveti lovrenc nad Postojno
Foto: DDD

Vzpon na Sv. Lovrenc iz vasi Studeno je hiter, a zelo strm, tako da boste pošteno grizli kolena in lovili sapo. Odličen trening za dobro kondicijsko pripravljenost in čvrsto zadnjico ter predpriprava za pomladne pohode po slovenskih vrhovih.

Gora ali Sv. Lovrenc je 1019 metrov visoki vrh tik nad vasjo Studeno pri Postojni in je precej priljubljen pri okoliških prebivalcih. Z vrha se razprostira lep razgled proti postojnski kotlini in hribovju nad Postojno in Cerknico, na druge strani pa razgled ovira gozd.

Sveti Lovrenc nad Postojno
Foto : DDD

Na sedlu tik pod vrhom stoji obnovljena cerkvica sv. Lovrenca. Velja za eno od najstarejših na Postojnskem, saj se prvič omenja že leta 1391. Cerkev, na kateri so vidni vplivi istrskega stavbarstva, je posvečena sv. Lovrencu, ki je zavetnik proti požarom.

Sveti Lovrenc nad Postojno
Foto : DDD

Vzpon na Sveti Lovrenc je mogoč po več različnih pešpoteh, ki so lahko prehodne in dobro označene ter primerne za družinski izlet. Najbolj priljubljena pot je iz vasice Studeno. Do vrha boste hodili dobro uro, v tem času pa boste opravili približno 400 višinskih metrov.

Komentari

Vaš komentar