Odličen zgled: Na Dunaju učne ure o skrbi za pse že v osnovni šoli

Magazin 26. Mar 202313:30
psi na sprehodu
© FLOUFFY / Unsplash

Psi so čudoviti življenjski sopotniki, a marsikdo se ne zaveda, da je domača žival tudi ogromna odgovornost. Na Dunaju zato bodoče lastnike psov predhodno poučujejo o pravilni skrbi zanje, s posebnim brezplačnim programom, namenjenim osnovnošolcem, pa z izobraževanjem začenjajo že pri najmlajših.

Marsikdo, ki si želi psa, se ne zaveda, koliko časa, truda in denarja je treba vložiti v domačo žival. Nezavedanje velike odgovornosti je tudi eden od glavnih razlogov, zakaj še vedno veliko psov pristane v zavetiščih ali pa skrbniki z njimi neustrezno ravnajo. Na Dunaju so se težave lotili z različnimi ukrepi, s katerimi želijo poskrbeti, da se bodo v mestu dobro počutili tako dvonožci kot tudi njihovi štirinožni prijatelji. Pomembno je, da se izobraževanje o pravilnem ravnanju s psi začne čim bolj zgodaj, zato je dunajski urad za varstvo živalskih pravic pripravil posebno učno uro za osnovnošolce. Brezplačni program je namenjen osnovnošolcem med 6. in 10. letom starosti in obsega eno učno uro, ki jo za svoj razred lahko naročijo učitelji. Program izvaja usposobljeni pasji trener, ki otrokom v razredu na igriv in starosti primeren način predstavi, kako pravilno ravnati s psi, kako skrbeti za ustrezno nego in prehrano ter kaj se dogaja v razvoju od mladička do odrasle živali.

 Ucna ura za osnovnosolce
© PID_Bubu Dujmic

V lanskem letu se je na ta način o ravnanju s psi izobrazilo že več kot 1.000 dunajskih učencev. Z ukrepom želijo otroke ozavestiti o veliki odgovornosti skrbi za psa in jih poučiti o najpomembnejših informacijah, preden se s starši dokončno odločijo za domačo žival. ”Otroci obožujejo živali in še posebej pse, ki jih je na Dunaju zelo veliko. Da se bodo v našem mestu dobro počutili vsi, tudi štirinožci, je izredno pomembno, da otroke že zgodaj poučimo o pravilnem ravnanju z živalmi,” je program komentiral Jürgen Czernohorszky, mestni minister za zaščito živali. Dunajčani, ki razmišljajo o tem, da bi si omislili psa, se morajo od leta 2019 o pasjih potrebah in pravilni skrbi za žival predhodno izobraziti na obveznem tečaju. Do danes ga je opravilo že več kot 10.000 Dunajčanov.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.