Paganijev odločen “ne” električnemu pogonu

Magazin 22. Jul 202214:18 0 komentarjev
pagani Zonda
Pagani

Raziskava je pokazala, da znamka od elektrike ne bi imela nikakršne koristi.

Avtomobilske znamke oziroma proizvajalci postajajo iz meseca v mesec bolj naklonjeni elektriki, še vedno pa je tu peščica takšnih, ki se elektrike kot glavnega vira pogona močno otepajo. Med najglasnejšimi nasprotniki te je zagotovo Horacio Pagani, nekdanji inženir pri Renaultu in Lamborghiniju, zdaj lastnik butične, po njem poimenovane delavnice za izdelavo športnih avtomobilov.

Pagani je namreč pred štirimi leti sestavil ekipo, ki bi preučila možnosti uporabe elektrike kot glavnega vira za pogon hiperšportnikov, v tem času pa se je izkazalo, da bi uporaba novega pogona prinesla zgolj težave.

Zvest ostaja klasiki

Pagani ima kar precej pomislekov. Elektrika namreč ne ponuja emocij, kakršne vsebujejo bencinski modeli, kakršne izdelujejo zdaj. Hkrati ni zadovoljen z neekološko pridelavo elektrike v svetu in sporno proizvodnjo električnih baterij. Ob tem je dodal, da je njihova proizvodnja avtomobilov tako majhna, da je njihov vpliv na okolje praktično neznaten.

Pagani Zonda Pagani Zonda
pagani

Kritike, ki jih Pagani navaja kot razloge za neuporabo električnega pogona, sicer niso iz trte izvite. Horacio Pagani je namreč že lastnik električne tesle, zato izkušnje z električnimi avtomobili že ima. A ker vsaj še nekaj let ne bo mogoče izdelati športnega električnega avtomobila z manj kot 1.300 kilogrami in zadovoljivimi zmogljivostmi, bo Pagani, kot poudarja sam, še naprej uporabljal 12-valjne Mercedesove motorje, ki jim je zvest vse od ustanovitve znamke.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!