Pankrti v originalni postavi se vračajo z velikim koncertom v Hali Tivoli

Magazin 22. Jun 202215:30 0 komentarjev
Pankrti
Arhiv izvajalca

Pankrti so s svojim delovanjem pisali zgodovino tako na glasbenem, kulturnem kot političnem področju ter se za vedno zapisali v zgodovino kot fenomen, ki še zdaj spremlja tako mlado kot starejšo generacijo.

Pankrti so svojo glasbeno pot začeli pred 40 leti, natančneje leta 1977, s svojim prvim nastopom oktobra na Gimnaziji Moste. V tem času so druga za drugo nastajale številne provokativne pesmi, kot so Anarhist, Lublana je bulana, Totalna revolucija, Metka, katerim so pozneje sledile Za železno zaveso, Zvečer v mestu, Osmi dan, Umazane igre, Bandiera Rossa in številne druge.

Pankrti
Arhiv izvajalca

Pankrti veljajo za največjo tovrstno skupino vseh časov za Železno zaveso. O njih je bil posnet dokumentarni film Dolgcajt po istoimenski plošči. Leta 2007 jim je Slovenski muzej novejše zgodovine priredil enomesečno fotografsko razstavo, kar se je zgodilo prvič v Sloveniji, da je katera  glasbena skupina dobila svojo razstavo v tem muzeju. Kot prvi slovenski skupini pa je bila v njihovo čast postavljena tudi spominska plošča na gimnaziji Moste.

Pankrti
Arhiv izvajalca

Pankrti so večkrat samostojno nastopili v legendarni Hali Tivoli in jo vsakič takoj razprodali, nazadnje na povratnem koncertu ob 30. obletnici leta 2007.Ob njihovi 40.obletnici, pa so Pankrti razprodali tudi ljubljansko Areno Stožice, kjer je kot posebni gost nastopil tudi Glen Matlock, ustanovni član skupine Sex Pistols. Ob 45. obletnici pa se vračajo 21. oktobra z velikim koncertom, ki bo v legendarni ljubljanski Hali Tivoli. Kot se spodobi za tak jubilej, bodo na koncertu nastopili tudi številni gostje. Sami pa vodo nastopili v originalni postavi kot ob koncu delovanja: Pero Lovšin-Gnus, Bore Kramberger, Slavc Colnarič, Bogo Pretnar in Marc Kavaš.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.