Pasme, pisane na kožo manj izkušenim lastnikom

Magazin 19. Apr. 202215:30
Delite:
Kuža
Foto: Profimedia

Imeti psa je velika odgovornost, saj nam je v roke zaupano življenje kosmatega bitjeca. Prav zato je dobro, da pred nakupom ali posvojitvijo dobro premislimo, kakšne so naše želje in kakšen je naš življenjski slog.

Niso vse pasme psov primerne za vse lastnike. Če radi poležavate doma in so vam dolgi sprehodi tuji, potem se nikar ne spogledujte z aktivnim aljaškim malamutom. Po drugi strani pa če ste aktivni, nikar ne razmišljajte o pasmah, kakršna je recimo angleški buldog, ki vam ne bo mogla delati družbe na tekaških dogodivščinah ali med raziskovanjem hribov. Kar želimo povedati, je, da je izbira psa odločitev, ki ne temelji le ne vizualni podobi kosmatinca, temveč predvsem na njegovih lastnostih in karakterju.

Vsaka pasma je bila namreč ustvarjena iz določenih potreb, z nekim določenim namenom. Vsak ima svoj temperament in svoj nivo energije. Kljub temu pa obstajajo pasme, ki so enostavnejše za vzgojo in karakterno zelo prilagodljive, posledično pa toliko bolj primerne za popolne začetnike. To ne pomeni, da nimajo svojih potreb, pomeni le, da jih je morda lažje izpolnjevati kot druge.

Kodrasti bišon

Bišoni so notranja pasma, primerna za čohanje, igro in crkljanje. So izjemno inteligentni in se hitro spoprijateljijo z vsemi, ki jih srečajo. So dobri družabniki otrokom in jih je enostavno vzgajati. Njihova dlaka je hipoalergena, zato so primerni tudi za vse, ki imajo težave z alergijo na pasjo dlako. Nekoliko bolj zahtevna je njihova nega, nekajkrat na teden jih je treba dobro razčesati in enkrat na mesec tudi okopati. Dobro je, da z njimi vsake pol leta obiščete tudi profesionalnega pasjega frizerja.

Bichon Frize
Foto : Profimedia

Zlati prinašalec

Pasma, ki je nadvse priljubljena med neizkušenimi pasjimi lastniki, saj veljajo za nadvse prijazne in vdane sopotnike. Precej enostavni so za vzgojo, zato tudi začetniki z njimi ne bi smeli imeti prevelikih težav, sploh ob obisku pasje šole. Po karakterju so odprti in družabni, zato so odlični družinski psi, saj se fantastično razumejo tudi z otroki.

Zlati prinašalec
Foto : Profimedia

Labradorec

Še ena izmed nadvse priljubljenih pasem je labradorec, znana po prijazni osebnosti in družabnosti. Tudi njih je precej enostavno vzgajati, saj ne spadajo med trmaste pasme in so zato kot nalašč za začetnike. Radi so v družbi ljudi in obožujejo otroke, zaradi česar so odlični družinski spremljevalci.

Labradorec
Foto : Profimedia

Cavalier King Charles španjel

Kombinacija toy pasme in španjela je znana po eleganci, nežnosti in igrivosti. So izjemno prilagodljivi in pametni, zaradi česar jih je enostavno učiti novih trikov. Primerni so tako za starejše kot tudi za družine in pare. Zaradi dolgih ušes in dlake zahtevajo nekoliko več nege, vse od dnevnega krtačenja do tedenskega čiščenja ušes.

King Charles Cavalier
Foto : Profimedia

Nemški ovčar

Nemški ovčarji spadajo med izjemno hitro učljive in inteligentne pasme psov, prav zato so nadvse primerni za začetnike. Lastnikom so zvesti in vdani, poleg tega pa pogosto tudi precej zaščitniški. Njihova nega je precej enostavna, potrebujejo dosledno krtačenje in občasno kopanje.

Nemški ovčar
Foto : Profimedia

Mešančki

Posvojeni psi sodijo med najbolj vdane in simpatične družabnike, ki so prav tako primerni za začetnike. Vsak pes ima svoj karakter, ki pa v zavetišču hitro postane opazen, zato pred odločitvijo povprašajte skrbnike o svojem novem kosmatem prijatelju. Če iščete psa z veliko energije, izbirajte mlajše kužke, če iščete nekoga, ki se bo z vami zviral po kavču, pa so senijorčki kot nalašč za vas.

Kuža
Foto : Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar