Peti krog preizkusnih trkov letos postregel z odličnimi rezultati

Magazin 09. Sep 202120:00 > 20:04 0 komentarjev
avto
EuroNCAP

Vseh pet avtomobilov je prejelo najvišjo oceno za splošno varnost, trije od njih pa še posebno pohvalo.

Skrb za varnost sodobnih avtomobilov je na seznamu prioritet avtomobilskih proizvajalcev vsaj tako visoko, če ne še višje, kot skrb za okolje, o kateri je v zadnjem času veliko govora. A rezultati so v tem primeru precej hitreje opazni. In, kot vse kaže, je bila vsaj peterica proizvajalcev v zadnjem času na tem področju zelo dejavnih, kar lahko vidite tudi v rezultatih zadnjih preizkusnih trkov organizacije EuroNCAP.

avto
EuroNCAP

V petem krogu letošnjih testiranj se je tako pod drobnogledom znašlo pet različnih avtomobilov – med njimi tudi dveh kitajskih znamk –, prav vsi pa so bili ocenjeni z najvišjo oceno za varnost, ki znaša pet zvezdic. To je še zlasti zanimivo, če upoštevamo dejstvo, da so bili kar štirje preizkušeni avtomobili opremljeni z elektrificiranimi pogonskimi sklopi, med njimi tudi Toyotin mirai, ki kot gorivo uporablja vodik oziroma gorivne celice.

avto
EuroNCAP

Na preizkusu so se poleg miraija znašli še audi Q4 e-tron, lynk & Co 01, nio ES8 in subaru outback. Prav slednji pa je naposled postal tudi najbolj varen avtomobil, ne le med omenjeno peterico, temveč med vsemi avtomobili, ki so bili na omenjenih testih preizkušeni po letu 2019, ko so v veljavo stopili novi, precej strožji kriteriji ocenjevanja.

Outback se je sicer na vrh uvrstil zaradi odlične ocene v vseh kategorijah ocenjevanja. Za varnost voznika je tako resda prejel ‘le’ 88 odstotkov vseh točk, kar je manj kot številni drugi avtomobili, a je bila najnižja ocena, in sicer za varnost pešcev, še vedno zelo spoštljivih 84 odstotkov. Področje, kjer je dosegel skoraj popoln rezultat, pa je bila opremljenost z asistenčnimi sistemi, kjer je s 95 odstotki dosegel najvišjo oceno doslej.

avto
EuroNCAP

Izstopal je po drugi strani tudi Lynkov prvi model v Evropi. Križanec, ki si osnovo deli z volvom XC40, je namreč prejel najvišjo oceno za varnost potnikov doslej, in sicer 96 odstotkov – še en skoraj popoln rezultat. Ocenjevalci pa so bili navdušeni tudi nad toyoto, pri kateri se je pojavil strah pred morebitnimi poškodbami rezervoarja vodika, ki se skriva v njem, vendar ta v nobenem od trčenj ni utrpel poškodb, kar je vodilne pri organizaciji precej pomirilo.

Kot je poudaril generalni sekretar organizacije Michiel van Ratingen, se sodobna mobilnost vse bolj pomika k temu, da bi avtomobili s svojim delovanjem kar najmanj obremenjevali okolje. Kar ga pri tem najbolj veseli in kar so nenazadnje dokazala tudi zadnja testiranja, pa je dejstvo, da avtomobilski proizvajalci skrbi za okolje nikakor ne podrejajo večji varnosti sodobnih avtomobilov … ali obratno.

avto
EuroNCAP

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!