Pica v pekarni na Hvaru 66 evrov: “Naše pice so bile vedno najdražje”

Magazin 25. Jul 202215:29 > 16:16 2 komentarja
Hvar Pekarna
Andre Linoge/Google maps

Da so cene na Hrvaškem zasoljene, so v preteklosti opozorili že številni, ki so svoj dopust preživljali pri naših južnih sosedih. A to pot so razburile predvsem cene pic v eni izmed pekarn na otoku Hvar. Jumbo pica margarita stane slabih 43 evrov, peperoni 53 evrov, hvarmix pa celo 64 evrov. Brat lastnika pekarne Marjan Lekaj je za hrvaške medije pojasnil, da cene niso nove in da so njegovi gostje predvsem tujci.

Ob hrvaški obali stoji pekarna v lasti Toma Lekaja, ki mimoidoče in lačne preseneča s cenami pic, ki pa po besedah brata lastnika pekarne Marjana Lekaja, niso nič novega. “Na našem ceniku vse lepo piše. Jumbo pica margarita stane 320 kun (42,57 evra, op. a.), jumbo peperoni 400 kun (53,21 evra, op. a.) jumbo hvarmix 480 kun (63,85 evra, op. a.). Na to gredo različni dodatki,” je za novinarje Slobodne Dalmacije, ki so pekarno obiskali, dejal Lekaj.

Kako je vendar možno, da pica v pekarni stane 500 kun (66,51, op. a), je Lekaj odvrnil, da je povsem možno. “Takšen je naš poslovni model. Cene svobodno oblikujemo mi. Meter stran od naše pekarne je še ena pekarna, kjer kos pice stane stane 30 kun (3,99 evra, op. a.). 100 metrov stran je lokal, kjer cena pice znaša 15 kun (2 evra, op. a.). Vsak človek ima prosto izbiro,” je dejal.

“Kar naj pokličejo policijo, če želijo”

Ali ne gre v tem primeru za zasoljene cene – nekateri namreč lastniku pekarne očitajo, da svoje kupce opehari – Marjan Lakaj, očitke zanika. “Vsak ima prosto izbiro. In cene so različne. Že od začetka so bile naše pice najdražje. Če je cena pice 30 kun, je bila pri nas cena dvojna. In nikoli nismo imeli težav. Nekateri Hrvati grozijo, da bodo poklicali policijo. Kaj ima policija s tem? Kar naj pokličejo, če želijo,” je še dodal po pisanju Svobodne Dalmacije.

Pica
PROFIMEDIA

Čeprav pekarna dela 24 ur na dan, pa po besedah Lekaja največ pic prodajo v zgodnjih jutranjih urah, ko ljudje odhajajo na plažo in poznih popoldanskih, ko se dopustniki z nje vračajo. Večina njihovih strank je tujcev, med njimi so tako stari kot mladi. Po njegovih navedbah pa se stranke nad cenami pic ne pritožujejo. “Nimamo pritožb. Mogoče se je kdo iz Hrvaške kdaj pritožil, ker ni vedel za cene. A pri nas je bilo vedno najdražje. Tudi na splošno je na Hvaru vse dražje,” je po poročanju Slobodne Dalmacije pojasnil lastnikov brat in še dodal, da cene pic v večernih urah tudi znižajo.

Na to, kakšne so potem plače delavcev, ki v pekarni delajo, Lekaj ni želel neposredno odgovoriti. “Ne morem vam tega povedati. Lahko rečem le, da imajo dobre plače. Prav tako jim nudimo topel obrok in spanje v apartmaju nad pekarno. Skupno imamo tam nekje do 15 delavcev,” je še razložil.

Brata Tom in Marjan, ki sta po rodu iz Kosova in sta se pred 25 leti preselila v Dalmacijo, imata le to eno pekarno, ki obratuje zgolj v poletni sezoni.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje