Pisatelj in dramatik Vinko Möderndorfer postal dedek, hčerka Gaja rodila dečka

Magazin 13. Maj 202209:15 0 komentarjev
Vinko Moderndorfer
Katja Goljat

Eden najboljših sodobnih slovenskih pisateljev, ki ga obožujejo tudi mladi bralci, Vinko Möderndorfer, je pred dnevi prvič postal dedek. 63-letnega Möderndorferja je z vnukom, zdravim fantkom, osrečila hčerka Gaja, tudi sama zelo nadarjena režiserka in scenaristka, ki je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah in magistrirala iz filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani.

Tudi VInko Möderndorfer je študiral na (AGRFT), kjer je diplomiral leta 1982 iz gledališke in radijske režije s predstavo Snubač A. P. Čehova. Po končani akademiji je začel delati v slovenskih gledališčih. Leta 2003 je po svojem romanu posnel prvi celovečerni film Predmestje, ki je na mednarodnih festivalih prejel številne nagrade. Sicer pa je Möderndorfer zelo plodovit pisatelj, ki tako rekoč vse, kar napiše, razproda, saj so njegove knjige zelo berljive mojstrovine, ki navdušujejo mlade in stare bralce. Najmlajše je navduševal s prigodami Čarnovičke Gajke, ki je seveda ime dobila po hčerki, tako da lahko zdaj kar ugibamo, če bo tudi mali vnuk dobil junaka s svojim imenom.

Gaja in Anja Moderndorfer
Profimedia Gaja Möderndorfer in koreografinja Anja Möderndorfer

Mlada mamica Gaja Möderndorfer žanje same pohvale za svoje delo, saj je njen režijski prvenec Nežka obšel festivalska velika platna po vsem svetu, ogledali so si ga na festivalu kratkega filma v Pekingu, na puljskem filmskem festivalu, Festivalu slovenskega filma, Kino Otoku in drugje. Na uglednem festivalu kratkih filmov Drama, ki velja za enega pomembnejših mednarodnih festivalov kratkega filma, je dobil nagrado za najboljši južnoevropski film. Dobil je tudi Prešernovo nagrado UL AGRFT. Tako da si lahko kar mislimo, kako fantastične umetniške gene bo imel fantek, če povemo še, da je tudi očka iz filmskega sveta, njegova babica pa je Jerca Mrzel, pesnica in glasbenica, ki je v preteklosti malo zajadrala tudi v politične vode. Čestitamo mamici, očku ter seveda dedku in babici.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.