Po 22 letih jezero razkrilo, kaj se skriva na njegovem dnu

Magazin 29. Maj 202318:45 0 komentarjev
Lokvarsko jezero, Gorski kotar, Hrvaška
FACEBOOK/Općina Lokve

Iz hrvaškega jezera so izčrpali 35 milijonov kubičnih metrov vode in iz njega preselili najdragocenejše – postrvi.

Poročali smo že, da bodo po več kot dvajsetih letih zaradi remonta izsušili eno najlepših hrvaških jezer, Lokvarsko jezero v Gorskem kotarju.

Iz umetnega jezera, ki je sestavni del hidroenergetskega kompleksa Vinodol, so v nekaj mesecih izčrpali 35 milijonov kubičnih metrov vode, poroča dnevnik.hr. Ponovno so tako razkrili ostanke nekdanjega naselja Srednji Jarak, v katerem je ob času nastanka jezera, v 50 letih preteklega stoletja, živelo 400 ljudi. Tako se znova vidijo ostanki hiš, žaga in del slavne ceste lujzijane ter ostanki Cesarjevega mostu.

Ob izsušitvi so s pomočjo ribičev preselili tudi največje bogastvo jezera, ribe, posebej znamenito postrv. Pri tem so morali močno paziti, saj so postrvi zelo občutljive na mulj, ki se ustvarja med praznjenjem. Postrvi so preselili v bližnje jezero Mrzla vodica, kjer bodo ostale, dokler Lokvarskega jezera ponovno ne bodo napolnili z vodo. Jezero bo prazno do predvidoma konca septembra, na njegovem izsušenem dnu pa lokalna skupnost napoveduje več dogodkov, ki bodo, tako upajo, privabili turiste.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.