Po kraljevi diagnozi nova skrb: princ William odpovedal udeležbo na slovesnosti

Magazin 27. Feb 202413:04 1 komentar
Princ William
Foto: PROFIMEDIA

Kensingtonska palača je sporočila, da se valižanski princ William iz osebnih razlogov ne bo udeležil spominske slovesnosti za pokojnega grškega kralja Konstantina na gradu Windsor. Novica o njegovi neudeležbi prihaja, potem ko je za britansko kraljevo družino nekaj težkih tednov. Po nedavni abdominalni operaciji njegove soproge, valižanske princese Catherine, je javnost presenetila tudi diagnoza, da ima britanski kralj Karel III. raka.

Kensingtonska palača je sporočila, da se britanski prestolonaslednik in valižanski princ William iz osebnih razlogov ne bo udeležil spominske slovesnosti za pokojnega grškega kralja Konstantina na gradu Windsor. Iz kraljevega dvora podrobnosti niso posredovali, so pa danes pojasnili, da se valižanska princesa Catherine po januarski operaciji počuti dobro. Grški kralj Konstantin, ki je umrl januarja lani, je bil Williamov boter.

Novica o Williamovem umiku prihaja, potem ko je britanska kraljeva družina preživela nekaj težkih tednov. Kot smo poročali, ima kralj Karel III. raka. Za zdaj v javnosti ni znano, kakšno obliko raka preboleva. Prav zaradi očetove diagnoze se je v javnost vrnil princ William, ki je pred tem soprogi pomagal pri okrevanju. Dodatno je dogajanje znotraj najbolj znane kraljeve družine na svetu v začetku februarja popestrila tudi vrnitev princa Harryja v Anglijo.

Težki meseci za kraljevo družino

Čeprav so na Otoku upali, da bo očetova diagnoza zbližala odtujena brata, se to ni zgodilo. Vojvoda Susseški se je namreč v Londonu mudil le en dan, kjer se je srečal zgolj z očetom. Pozneje so britanski mediji poročali, da naj bi princ Harry prijateljem povedal, da bi rad odpotoval nazaj v Združeno kraljestvo in se vrnil k opravljanju kraljevih dolžnosti ter tako pomagal očetu, a naj tega ne bi dovolil prestolonaslednik William, ki je zaradi bratovih nenehnih napadov na monarhijo tako jezen, da bo preprečil vsak poskus njegove vrnitve.

Princ Harry in princ William
Foto: PROFIMEDIA

Harry v avtobiografiji Rezerva in v preteklih intervjujih namreč ni skoparil z ostrimi besedami, obtožbami in očitki na račun očeta, brata, mačehe Camille in drugih članov družine, po kraljevi diagnozi pa je ubral nekoliko bolj umirjeno retoriko. Tako je v nedavnem intervjuju za Good Morning America povedal, da je “hvaležen”, da je obiskal očeta, in da upa, da bo očetova diagnoza zacelila razdor v družini. “Rad imam družino,” je povedal vojvoda Susseški.

Na vprašanje, ali je bilo kratko potovanje v domovino zanj čustveno, je Harry odgovoril: “Rad imam svojo družino. Že za to, da sem lahko sedel na letalo, obiskal očeta in z njim preživel nekaj časa, sem hvaležen.” Princ se je strinjal, da lahko bolezen družino poveže. “Vsekakor. O tem sem prepričan,” je poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje