Knjiga princa Harryja že prvi dan podrla rekorde

Magazin 11. Jan 202309:37 0 komentarjev
knjiga, princ harry, spare
Peter Nicholls/REUTERS

Avtobiografija princa Harryja Spare (Rezerva) je že prvi dan prodaje postala najbolje prodajana neleposlovna knjiga v zgodovini, po številu prodanih izvodov pred njo ostajajo le knjige o Harryju Potterju. Po podatkih založbe Transworld Penguin Random House so v torek, ko je knjiga v Veliki Britaniji prišla na knjižne police, prodali že 400.000 izvodov.

Ko je v torek avtobiografija princa Harryja prišla na knjižnem police, so prodali že 400.000 izvodov knjige v klasični, elektronski in zvočni obliki, je sporočila založba Transworld Penguin Random House.

“Vedeli smo, da bo ta knjiga uspešnica, a to presega celo naša velika pričakovanja,” je dejal direktor založbe Larry Finlay, direktor Transworld Penguin Random Housea. “Po naših podatkih je bilo v prvih dneh več prodanih le knjig, v katerih je zvezda drugi Harry,” je dodal in pri tem imel v mislih knjige o Harryju Potterju, na spletni strani poroča tiskovna agencija Reuters.

Številne knjigarne na Otoku so odprle vrata opolnoči, da bi lahko njihovi kupci čim prej prišli do knjige, ki je požela mnogo zanimanja in sprožila več afer, povezanih s kraljevo družino.

Najbolj zanimive podrobnosti iz knjige so v preteklih dneh javnosti že predstavili mediji, ki so se dokopali do španske različice knjige, potem ko je bila ta kratek čas pomotoma naprodaj.

Iz ekskluzivne kopije Harryjeve avtobiografije: “William me je fizično napadel”

Biografija Harryja, ki zadnja tri leta s soprogo Meghan Markle živi v ZDA, je bila najbolj pričakovana knjiga o britanski kraljevi družini po biografski knjigi o Harryjevi materi, princesi Diani, pred tremi desetletji.

princ harry, knjiga, spare, rezerva
Peter Nicholls/REUTERS

V knjigi spominov Spare, ki je bila napisana s pomočjo pisatelja J. R. Moehringerja, Harry na 410 straneh razkriva, kot je dejal, napake in lekcije, ki se jih je naučil v svojem življenju.

Princu Harryju pri pisanju knjige pomagal s Pulitzerjem nagrajeni pisec v senci

Med drugim je v njej opisal, kako ga je starejši brat fizično napadel, kako je izgubil nedolžnost in užival mamila, piše pa tudi o tem, kako sta brata nasprotovala poroki očeta, kralja Karla III., s Camillo Parker-Bowles, saj da sta se bala, da bo zlobna mačeha.

Princ Harry obtožuje Camillo, da medijem razkriva zgodbe iz palače

V knjigi princ tudi trdi, da je v času vojaškega služenja v Afganistanu ubil 25 talibanov, pri čemer izpostavlja, da ni videl žrtev kot ljudi, pač pa kot šahovske figure.

Razkritje princa Harryja razburilo tudi talibane

Harry naj bi za knjigo prejel predplačilo v višini 20 milijonov evrov. Napovedal je, da bo del izkupička od knjige, ki je bila objavljena v 16 jezikih, namenil britanskim dobrodelnim organizacijam, kar je potrdil tudi založnik.

38-letni Harry in njegova tri leta starejša soproga sta pred tremi leti zapustila ožji krog kraljeve družine in se preselila prek luže. Odtlej sta poskrbela že za več odmevnih intervjujev, v katerih sta razkrila skrivnosti iz kraljeve palače. Nazadnje sta pritegnila pozornost z odmevno Netflixovo dokumentarno serijo v šestih delih, v kateri sta predstavila svojo plat zgodbe razkola.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!