Princ Harry se želi vrniti h kraljevim dolžnostim, družina ni navdušena

Magazin 17. Feb 202416:50 1 komentar
Princ Harry
Foto: PROFIMEDIA

Britanski princ Harry naj bi želel ponovno opravljati kraljeve dolžnosti, da bi pomagal kralju Karlu III., ki se zdravi zaradi raka. Kraljeva družina naj nad idejo princa, ki se je pred štirimi leti zaradi ljubezni odpovedal monarhiji in se preselil v ZDA, ne bi bila navdušena. Buckinghamska palača uradno poročanja britanskih medijev ni želela komentirati.

V Veliki Britaniji še naprej odmeva novica, da ima britanski kralj Karel III. raka. Za zdaj v javnosti ni znano, kakšno obliko raka preboleva.

Princ Harry, ki je, potem ko mu je oče sporočil vest, preden je za to izvedela javnost, prišel v Veliko Britanijo, naj bi prijateljem povedal, da bi rad odpotoval domov in se vrnil k opravljanju kraljevih dolžnosti ter tako pomagal očetu med zdravljenjem. Vojvoda Susseški naj bi bil namreč “pripravljen” prevzeti začasno vlogo, poroča britanski tabloid Daily Mail.

A člani kraljeve družine naj bi bili nad prinčevo idejo vse prej kot navdušeni. Kot je za MailOnline dejal poznavalec kraljeve družine Hugo Vickers, si “nobena stran ne želi vrnitve Harryja in njegove soproge Meghan Markle v Združeno kraljestvo, kljub temu da je bil predlog ponujen kot nekakšna oljčna vejica.” “V trenutnih okoliščinah se ne more kar vrniti,” je pojasnil Vickers.

Buckinghamska palača poročanja britanskih medijev ni želela komentirati.

Harry, ki je skupaj s soprogo vojvodinjo Susseško januarja leta 2020 oznanil, da zapušča monarhijo, ima sicer vlogo državnega svetovalca, vendar ni pričakovati, da bi med  zdravljenjem kralja prevzel katero od dolžnosti. Kot smo poročali, lahko Karla III. med zdravljenjem nadomeščajo prestolonaslednik princ William, kraljica soproga Camilla, sestra princesa Anne in najmlajši brat princ Edward. Zakonodaja, ki jo je britanski parlament sprejel konec leta 2022, omejuje tiste, ki lahko opravljajo funkcijo namestnika, na t. i. zaposlene člane kraljeve družine. To pa pomeni, da kralja ne moreta več nadomeščati njegov mlajši sin Harry in mlajši brat Andrew. Ta se je zaradi obtožb spolnega nadlegovanja in prijateljevanja z razvpitim milijonarjem Jeffreyjem Epsteinom umaknil iz javnosti.

Po ostrih napadih se je Harry odločil za milejšo retoriko

Da člani kraljeve družine Harryja ne želijo nazaj, je bilo zaznati že med njegovim obiskom v Veliki Britaniji minuli teden. Kot smo poročali, je Harry v Angliji preživel le en dan, preden se je vrnil v ZDA. Ob prihodu se je srečal s kraljem, njuno snidenje pa naj bi trajalo zgolj 30 minut. Harry po poročanju medijev ni želel biti v istem prostoru kot njegova mačeha Camilla. Nobena skrivnost sicer ni, da imata vojvoda Susseški in Camilla težavno razmerje.

Čeprav so številni upali, da bo tokratni obisk blagodejno vplival na hladne odnose znotraj družine, se to ni zgodilo. Kralj je namreč po sinovem obisku s kraljico soprogo Camillo zapustil rezidenco Clarence House in odpotoval na posestvo Sandringham. Harry, ki pa očitno ni več dobrodošel v kraljevih rezidencah, je noč nato preživel v enem izmed londonskih hotelov in ne na gradu Windsor, kjer bi lahko bival v prazni hiši Frogmore Cottage, kjer sta z vojvodinjo Susseško živela pred selitvijo v ZDA. Takoj naslednji dan se je vrnil v Kalifornijo, ne da bi se srečal z bratom Williamom.

Princ Harry in princ William
Foto: PROFIMEDIA

In če Harry v avtobiografiji Rezerva in preteklih intervjujih ni skoparil z ostrimi besedami, obtožbami in očitki na račun očeta, brata, mačehe Camille ter ostalih članov družine, je očitno po diagnozi ubral nekoliko bolj umirjeno retoriko. V petek je v intervjuju za Good Morning America tako povedal, da je “hvaležen”, da je obiskal očeta, in da upa, da bo očetova diagnoza zacelila razdor v družini. “Rad imam svojo družino,” je povedal vojvoda Susseški.

Na vprašanje, ali je bilo kratko potovanje v domovino zanj čustveno, je Harry odgovoril: “Rad imam svojo družino. Že za to, da sem lahko sedel na letalo, obiskal očeta in z njim preživel nekaj časa, sem hvaležen.” Princ se je strinjal s tem, da lahko bolezen družino poveže. “Vsekakor. O tem sem prepričan,” je poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje